Skip to main content


Ei sunt cei care luptă pentru primul strigăt al nou născutului. Medicii neonatologi asistă bebelușul în primele 28 de zile de viață, după care îi poartă în gând ca pe un adevărat triumf, ne informează tvn.md.

ANASTASIA ROPOT, medic neonatolog: „De când eram elevă în liceu, îmi doream să am o profesie mai deosebită. Să fie o profesie care să se evidențieze dintre toate persoanele din jur. De aceea am ales halatul alb.”

A vrut să salveze vieți și a ales halatul alb

ANASTASIA ROPOT, medic neonatolog: „Țin minte în liceu erau probe și activități de acordare a primului ajutor medical în caz de fractură, în caz de intoxicație și cumva anume dragostea asta era legată de copii. Am avut noroc și am intrat la buget. Primul an de facultate a fost cel mai stresant, cel mai greu. Ultimii ani de facultate sunt cei mai frumoși ani, când tu deja ai pusă baza cunoștințelor. La Centrul Perinatal Bălți  am fost repartizată în câmpul muncii, după trei ani de rezidențiat. Cumva am venit aici mai aproape de părinți, mai aproape de baștină. Mi-am luat familia, doi copii și am venit la Bălți.”

Medicul neonatolog oferă șansa la viață copiilor născuți prematur sau cu complicații

ANASTASIA ROPOT, medic neonatolog: „Primul strigăt pe care noi îl auzim la bebelușul în momentul nașterii cred că este un triumf pentru fiecare. Medicul neonatolog are funcția de a ajuta acest nou născut să-și restabilească respirațiile eficiente pentru viață. Funcția medicului neonatolog este de a oferi șansa la viață nou născutului pentru moment, cât și îngrijirea nou născutului pe o durată îndelungată de timp.”

Recunoștința și sănătatea copiilor este cea mai bună răsplată

ANASTASIA ROPOT, medic neonatolog: „Un caz care ma marcat foarte mult era o sarcină FIV, a unui medic, cu trei pierderi de sarcină anterioară. A născut prin operație cezariană de urgență la 30 de săptămâni. Noi cumva ca medici rezidenți știam că este un copil extrem de dorit. Acest copilaș l-am revăzut peste trei-patru luni la Centrul de vaccinare. Când am văzut acea mamă cu copilul în brațe, a fost o bucurie imensă, fiindcă noi știam acel copil de 1 kg, cât s-a zbătut în lupta dintre viață și moarte. Când tu revezi acești copii pe stradă, te gândești că ți-ai ales o profesie binevenită, mama te recunoaște, spune că te-a văzut în reanimare sau de la naștere. Sunt niște clipe foarte frumoase și te bucuri de ceea ce faci.”

Anual pe 5 aprilie este marcată Ziua Internațională a Medicului Neonatolog.

Leave a Reply