Politicianul israelian-moldovean, care face obiectul unor sancțiuni din partea Marii Britanii, a obținut o victorie juridică importantă, după ce dovezile împotriva lui au fost respinse de o instanță din SUA, scrie courtnewsuk.co.uk
Ilan Șor intenționează acum să conteste în instanță condamnarea sa din 2017 în Moldova, pentru dispariția unui miliard de dolari SUA.
Un martor în cazul de fraudă bancară împotriva lui Șor și-a retras mărturia inițială în timpul unei depoziții în fața Curții din districtul Columbia, Statele Unite.
Șor intenționează acum să facă recurs la o instanță din Chișinău, capitala Republicii Moldova.
În 2019, după condamnare, el a fost nevoit să părăsească Moldova, și să plece în Israel, unde a rămas până în prezent.
Depoziția lui Matei Dohotaru, un fost oficial al Fondului Monetar Internațional, a avut loc la începutul acestei luni.
Dohotaru a fost un martor-cheie împotriva lui Șor în dosarul de fraudă cu băncile moldovenești, și a depus mărturii împotriva politicianului în 2017.
Echipa de avocați a lui Șor a încercat să obțină declarația lui Dohotaru în decurs de ani de zile și, în cele din urmă, a reușit după ce a invocat cu succes Articolul 1782, un instrument de obținere a informațiilor, la o instanță din SUA.
Moțiunea a fost contestată de Dohotaru, care inițial nu s-a prezentat în instanță, și a fost atras într-un proces de urmărire civilă condiționată, deoarece nu s-a conformat la două citații.
Când a fost, în cele din urmă, interogat, Dohotaru – potrivit transcrierii interogatoriului publicat de instanță – nu a mai putut confirma că știa despre așa-zisele probe pe care le avea în posesie și pe care le-a furnizat împotriva lui Șor în 2017.
La acea vreme, în timpul mărturiei sale, Dohotaru a declarat că pentru rambursarea creditului în banca moldovenească, de unde banii, cum a afirmat, ar fi fost furați de domnul Șor, au fost utilizați surse fictive.
Mărturia lui Dohotaru a devenit o parte importantă a probelor, care au stat la baza condamnării domnului Șor de către Curtea de Apel a Moldovei.
În timpul mărturiei în Statele Unite, Dohotaru a spus că nu poate confirma dacă fondurile sunt fictive.
El a negat că ar fi ajuns vreodată la o asemenea concluzie, și a susținut că, pur și simplu, bănuia că s-ar fi întâmplat astfel.
Dohotaru a mai confirmat că, în timpul mărturiei sale, nu a studiat documentele de bază.
Întrebarea cu privire la suma împrumutului și dacă aceasta a fost rambursată se află în centrul unei bătălii juridice de lungă durată în Moldova.
Șor, liderul Partidului „ȘOR”, susține că toate împrumuturile au fost rambursate, și că procesul împotriva lui a fost motivat politic.
O revizuire a sentinței domnului Șor ar putea forța Marea Britanie să-și revadă sancțiunile.
Noua mărturie a lui Dohotaru este o lovitură pentru verdictul inițial, iar surse apropiate lui Șor au numit victoria în SUA o descoperire.
Acesta va sprijini recursul planificat în Moldova și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Sancțiunile împotriva domnului Șor au fost introduse de fostul ministru de externe James Cleverley în decembrie 2022.