Principalul martor în dosarul lui Ilan Șor, fostul funcționar al Băncii Naționale Matei Dohotaru, care a fugit anterior din Moldova, a fost audiat într-un tribunal american. El a recunoscut că nu poate confirma mărturiile făcute în cadrul urmăririi penale privind retragerea unui miliard de dolari din băncile moldovenești, fapt pentru care a fost suspectat Ilan Șor. Însuși politicianul consideră că acest eveniment „insuflă încredere în actul de justiție”.
Declarațiile fostului șef al Departamentului supraveghere bancară din cadrul BNM Matei Dohotaru au fost făcute după ce echipa avocaților internaționali ai lui Ilan Șor s-a adresat la tribunalul american, solicitând audierea martorului-cheie în dosarul politicianului.
„Acum șapte ani el a fugit în America. A fost funcționar al Băncii Naționale a Moldovei, după care, așa cum se întâmplă cu toți cei „recrutați” de Occident, a fost invitat să lucreze acolo, drept răsplată pentru „slujba” lui. El a plecat și nu a participat la ședințele mele de judecată, iar hotărârea Curții de Apel în dosarul meu a fost aprobată fără ca să fie audiat principalul martor. O astfel de situație nu este posibilă într-o nicio țară a lumii, în afară de Moldova – țară în care în instituțiile de urmărire penală, procurorii, ofițerii SIS și alte instituții de forță fac presiuni asupra judecătorilor”, a declarat Ilan Șor în cadrul unei transmisiuni live pe o rețea de socializare.
În cadrul audierilor care au avut loc recent la tribunalul american, Dohotaru nu a confirmat mărturiile făcute anterior.
„El a spus foarte clar că nu poate confirma mărturiile făcute împotriva mea în cadrul urmăririi penale inițiate după denunțul lui. În felul acesta, Matei Dohotaru practic a dat înapoi și a spus „eu nu confirm că sunt sigur – eu aveam bănuieli”. Iar bănuielile aveau la bază materiale care cineva i le-a dat. Asta demonstrează că dosarul meu este cusut cu ață albă. Toate învinuirile, hotărârile, sentințele aveau drept temei doar acest denunț al martorului-cheie Matei Dohotaru. Restul martorilor sunt cei care nu au efectiv ce spune – șoferi, contabili. E previzibil că ei vor spune „da, l-am văzut, știu, am fost”, a menționat Ilan Șor.
El consideră că această răsturnare de situație în cadrul tribunalului american este un bun semnal pentru justiție.
„Astăzi s-a produs un eveniment care ar trebui să ne insufle multora dintre noi credință în dreptate. La mine durează ani de zile să obțin această dreptate. Poate cineva va fi mai fericit și îi va lua mai puțin timp, dar sarcina noastră este să ne asigurăm că și oamenii din Moldova pot avea parte de un proces echitabil, cinstit și obiectiv, în care să fie judecați. conform legii, și nu conform banilor, puterii pe care o dețin etc.”, a notat politicianul.
Ilan Șor a mai anunțat că avocații săi vor contesta în instanțele internaționale încălcările procesuale în dosarul penal inițiat în urma furtului „1 miliard” de dolari SUA din sistemul bancar al Republicii Moldova.