Republica Moldova este determinată să soluționeze conflictul transnistrean exclusiv pe cale pașnică, poziție susținută și de colegii noștri de la Kiev. Declarația a fost făcută astăzi de viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, și Ambasadorul cu Misiuni Speciale al Ucrainei responsabil de dosarul transnistrean, Păun Rohovei, în urma unei întrevederi la Chișinău, scrie nordnews.md.
În cadrul unui briefing, viceprim-ministrul Oleg Serebrian a remarcat că astăzi a fost evaluată situația dosarului transnistrean pe parcursul anului 2023.
„Situația este complicată și în permanentă schimbare. M-am referit și la stagnarea procesului de negocieri între Chișinău și Tiraspol înregistrată anul trecut. Am vorbit despre provocările în care suntem atrași de Tiraspol, situația la frontiera moldo-ucraineană pe tronsonul transnistrean. Tiraspolul încearcă să demonstreze că Ucraina și R. Moldova ar planifica o acțiune împotriva regiunii. Vă asigur că nu există niciun plan de sugrumare militară sau de alt fel a regiunii transnistrene. Unica soluție este reintegrarea plenară a regiunii în R. Moldova. Dorim doar aducerea graduală a acesteia în câmpul legal. Orice alte scenarii nu pot fi luate în calcul. Soluționarea conflictului se va face doar pe cale pașnică și a dialogului. Domnul ambasador a reiterat sprijinul Ucrainei pentru această abordare a Chișinăului. Ucraina este un partener esențial în procesul de reglementare și apreciem sprijinul oferit pe această dimensiune”, a spus Oleg Serebrian.
La rândul său, Ambasadorul Păun Rohovei a subliniat că Ucraina este adeptul reglementării acestui conflict exclusiv pe cale diplomatică, prin tratative.
„Ucraina este și va fi parte componentă a tratativelor de reglementare a conflictului transnistrean. Astăzi am constatat că actualul format internațional este nefuncțional. Principala cauză este prezența în cadrul acestuia a statului care nu are dreptul moral să participe la tratative. Un stat care a atacat Ucraina în anul 2022 și continue să provoace moarte pe teritoriul acestei țări. Ucraina stă ferm pe poziția de a nu se așeza la masa de tratative cu Federația Rusă. Totodată, vom susține inițiativele Chișinăului care au ca scop reintegrarea țării. Ucraina mizează pe reglementarea pașnică a acestui conflict și va fi promptă când se vor încerca unele provocări din partea celor din stânga Nistrului, celor care controlează situații sau unii reprezentanți ai serviciilor speciale”, a afirmat Păun Rohovei.
De asemenea, cei doi oficiali au discutat și despre realizările obținute anul trecut pe plan socio-economic. Părțile mizează pe „un dialog constructiv în anul curent pentru a obține mai multe succese în procesul de reintegrare a țării”.