Skip to main content

Ilan Șor consideră că decizia de a organiza un referendum privind vectorul extern al țării la toamnă a fost luată de Maia Sandu pentru a evita înfrângerea la alegerile prezidențiale.

„Pentru prima dată în istoria mandatului său, Sandu a luat o decizie care demult s-a copt demult. Da, ea a făcut asta, ca de obicei, cu un interes meschin, pentru că a crezut că asta o va ajuta la alegerile prezidențiale. Dar eu nu cred așa. Nu cred în asta, pentru că astăzi foarte mulți oameni din Moldova au înțeles că Uniunea Europeană este o structură pe care nu o interesează Moldova și moldovenii. Este o formațiune care a putrezit și s-a învechit. Este o organizație care trebuie aruncată la groapa de gunoi a istoriei, care nu mai reflectă interesele locuitorilor, ci doar interesele acelor țări din UE pentru care acestea sunt avantajoase. UE se va destrăma curând, dar deocamdată cu acest „morcov” se poate încă de mințit poporul și de povestit că UE este o structură care ne va ajuta”, a declarat Ilan Șor în cadrul unei transmisiuni live pe pagina sa de Facebook.

Politicianul este convins că Moldova nu-și mai poate păstra statutul de neutralitate, întrucât este constrânsă de contextul internațional să facă o alegere fermă.

„Neutralitatea noastră de altădată, pe care mulți politicieni, buni sau răi, au păstrat-o, nu mai e. O țineau, o protejau, cochetau cu ea, dar oricum le era frică să se atingă de ea. Pentru că era ceva sfânt. Astăzi însă neutralitatea noastră este în fond pierdută. Acum pe noi ne obligă să alegem intre Vest și Est”, a menționat politicianul.

Ilan Șor susține că drumul spre Occident înseamnă pentru Moldova un eșec total.

„Da, prieteni, vă pot spune cert că sunt ferm PENTRU Est. Pentru că astăzi Estul înseamnă pentru noi energie electrică ieftină, gaz ieftin, piață de desfacere pentru fermierii noștri. Asta înseamnă oameni de afaceri care pot veni aici și contrui întreprinderi. Asta este populația care poate să se îmbogățească, să înceapă a trăi, nu a supraviețui. În UE lumea supraviețuiește. UE a adus Moldova la sărăcie. În Moldova dispar astăzi întreprinderile. În Moldova resursele energetice costă mai scump decât în Europa. Referendumul este necesar și va câștiga în el forțele care au rațiune. Da, eu sunt convins că pentru Moldova singura soluție astăzi este apropierea de Est, restabilirea relațiilor istorice, reconstrucția țării”, a punctat el.

Politicianul consideră că elitele Uniunii Europene nu mai sunt cele care au fost altădată.

„Occidentul astăzi este putred. Este un măr putred și otrăvitor pentru Republica Moldova. Cursul european este o cacealma și o minciună. Ei au nevoie de noi pentru lupta cu Rusia. Niciodată nu vom avea pensii de 2000 de euro și drumuri ca în Germania. Ei au nevoie de noi doar pentru a lupta cu Rusia și ne aruncă în foc. Dar noi trebuie să prevenim asta. În loc să furnizeze bani pentru pensii, ne furnizează armament. Pentru ce? La europeni nimic nu este degeaba. Din păcate, în Europa a venit la putere cine nu trebuie. Europa a fost creată de oameni într-adevăr cuminți, care erau demni să fie politicieni. Acei de astăzi sunt oameni care nu au nimic în comun cu contrucția mondială, asta nu sunt persoane de calibrul celor care au condus Europa altădată”, a menționat Ilan Șor.

Amintim că zilele trecute Maia Sandu, a anunțat că în toamna anului 2024 va avea loc un referendum național, în care oamenii vor trebui să voteze pro sau contra aderării Republicii Moldova la UE.

 

Leave a Reply