La ultima sedinta a Parlamentului de vineri am incercat sa aflam mai multe detalii despre situatia din domeniul energetic din tara, in special din domeniul gazelor naturale si cand oamenii din tara vor achita un pret adecvat si realist pentru acesta.
Cu regret, trebuie sa constatam ca Dl PArlicov, ministru energiei care a participat la sedinta Parlamentului nu a reusit sa raspunda la intrebarile deputatilor. Mai mult ca atat, a intrat in polimici politice si declaratii sterile care nu-l represinta pe o persoana care pretinde a fi expert in domeniul dat.
In acest sens, s-a subanteles implicarea activa si blocarea procesului de liberalizare a pietei gazelor naturale din partea tuturor factorilor de decizie din partea Guvernului, institutiilor reglementatoare din domeniul energetic si concurentei, organelor fiscale, dar si monopolistilor de pe piata Vestmoldtransgas, compania subsidiara a Companiei Transgaz din Romania, care incepand cu anul 2023 a preluat in gestiune toate retelele de transport din Republica Moldova si Compania Moldovagaz care detine monopolul natural asupra reteleleor de distributie a gazului natural pe teritoriul tarii.
In pofida faptului ca pe parcursul lunilor noiembrie si decembrie s-au depus toate eforturile pentru contractarea, achitarea si livrarea gazelor naturale in reteaua europeana de gaze natruale pentru a fi livrata in sistemul national imediat dupa primirea tuturor autorizatiilor si actelor permisive necesare, astfel creandu-se toate premisele pentru realizarea unui obiectiv social promis de Dl Sor cetatenilor din Republica Moldova, in special din UTA Gagauzia, Taraclia, Orhei, Balti dar nu numai, datorita eforturilor sistematice si continue ale factorilor de decizie mentionati, livrarea gazelor naturale a fost blocata si sistata.
Astfel, dupa un sir de controale si verificari ANRE a deciz la 29 decembrie sistarea licentei de furnizare a gazelor naturale pentru Compania Nord Gaz Furnizare, contractata de Compania ZEN Solar din Turcia, care patruns de situatia dificiala din Republica Moldova s-a angajat intr-un proiect social pentru consumatorii vulnerabili si determinat sa livreze gaze naturale pentru acestia la preturi de 10 lei pentru un metru cub. Drept motive pentru sistarea licentei de furnizare fiind unele neesentiale si ridicole care nu au nimic cu calitatea serviciilor prestate si anume: existenta unui dezechilibru in sistemul de gaze naturale de 19 m3 si lipsa inscrierii in registrul ANRE al operatorilor pietei ango. Este de notat ca gazul a fost procurat pe piata europeana ango, fiind alocate in acest sens peste 4 mln euro.
Cel mai paradoxal este ca unui furnizori de pe piata interna a gazelor naturale au inregistrat dezechilibre de sute de mii de m3 si nu au fost sensibilizati nici de regulator si nici de Vestmoldtransgaz. Acesta aratand caracterul selectiv si directionat al masurilor intreprinse.
Compania Nordgas Furnizare are peste 8 mii cereri din partea consumatorilor casnici de pe intreg teritoriul tarii dornici sa-si schimbe furnizorul de gaze naturale care in ultimii 2 ani nu a gasit alte solutii decat sa-si majoreze tarifele de la 4,6 lei la 30 lei in anul 2022 si la 18 lei pentru fiecare m3 in prezent. Cu toate acestea, autoritatile fac tot posibilul ca aceasta companie sa nu-si realizeze misiunea sa contractuala de furnizare a gazelor naturale la preturi echitabile si competitive cetatenilor din tara. Ceva mai recent, Compania NordGaz Furnizare a fost introdusa in lista neagra a SIS-ului, fara careva motive sau probe elocvente. Aditional, in pofida suspendarii licentei de activitate in domeniu ANRE, Consiliul Concuretei, organele fiscale etc. si-au planificat cotroale tematice in saptamanile care urmeaza.
Cele mentionate reprezinta doar o parte din problemele cu care se confrunta o simpa companie din tara noastra care se lupra cu birocratia, presiunile si monopolurile din domeniu. In pofida tuturor acestor probleme, echipa lui Ilan Sor continua sa fie determinata si sa-si realizaeze promisiunele sale fata de cetaceni, indiferent de cost si eforturi care se vor solicita. Este regretabil doar faptul ca datorita implicarii personale a Dlui Parlicov livrarea gazelor naturale in acest sezon de incalzire a fost compromis si oamenii au continuat sa achite facturile exagerate si hotesti atat pentru gazele naturale, cat si pentru energia electrica. Doar reiteram ca conform unor estimari ai expertilor din regiune preturile si tarifele aplicate in Republica Moldova pentru resursele energetice sunt cu de aproape 4 ori mai mari decat preturile medii din tarile Europei centrale si din Sud-est, inclusiv Romania si Ucraina.
In final, reiteram angajamentul nostru politic de a distruge acest monopol al furnizarii gazelor naturale si de a da o sursa sigura si stabila de furnizare a gazelor naturale la preturi corecte si social orientate la necesitatile oamenilor din tara. Acestea, trebuie sa fie comensurabile cu puterea e cumparare si plata a oamenilor di businessului.