Skip to main content

Estonia este dispusă să predea autorităților de la Kiev bărbații ucraineni, cu vârstă de încorporare în armată, care au fugit din țară după începerea războiului. Ministrul estonian de Interne, Lauri Läänemets, a anunțat că țara este pregătită să colaboreze cu Ucraina în această privință. În următoarele câteva zile, Läänemets va oferi o propunere scrisă pentru încheierea unui acord între cele două țări.

„Dacă Ucraina are nevoie, atunci Estonia poate reuși să găsească și să repatrieze acești oameni în Ucraina. Știm în esență unde sunt localizați și cu ce se ocupă. Mulți – majoritatea lucrează, au locuri de reședință în Estonia”, a declarat ministrul estonian, citat de ERR News.

Desi nu a primit nicio solicitare oficială de la Kiev, ministerul eston de Interne însuși a contactat în mod repetat atât ambasadorul ucrainean, cât și ministrul de Interne de la Kiev pentru a raporta refugiații în țară dacă este necesar, mai scrie sursa citată. În prezent, extrădarea cetățenilor străini este posibilă doar în cazurile în care persoana respectivă a fost urmărită penal.

„Nu cred că statul ucrainean are resursele pentru a aduce oamenii în vârstă de mobilizare în străinătate înapoi [în Ucraina]”, a comentat directorul Centrului Internațional pentru Studii de Apărare (ICDS), Indrek Kannik.

„Poate că un argument care îi face pe acești oameni – cel puțin pe unii dintre ei – să se întoarcă este faptul că, odată ce acest război se va termina, autoritățile vor lua în considerare cu siguranță cine a fost unde”, a mai declarat expertul.

Peste 7 mii bărbați din Ucraina care au vârsta de mobilizare au depus cereri de protecție temporară în Estonia.

Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a anunțat în această săptămână intenția de a chema acasă bărbații ucraineni cu vârste cuprinse între 25 și 60 de ani din străinătate, în căutarea de noi recruți pentru forțele armate ucrainene.

Șeful departamentului de presă al ministerului Apărării al Ucrainei, Illarion Pavliuk, a explicat că autoritățile nu ia în considerare urmărirea penală a cetățenilor în vârstă de mobilizare care locuiesc în străinătate, dar a subliniat că apărarea țării este datoria constituțională a fiecărui cetăţean.

„Ministrul face apel la toți cetățenii Ucrainei să se alăture forțelor armate, indiferent de locația lor. Deși nu ați primit o invitație, amenințarea la adresa Ucrainei nu a dispărut. Acest lucru este valabil și pentru ucrainenii care locuiesc în străinătate” a spus Pavliuk.

Transmite ziua.md

Leave a Reply