Skip to main content

În perioada 14-15 decembrie, liderii UE vor discuta la Bruxelles pe subiectul deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. Cu toate acestea, în timp ce puterea de la Chișinău cere liderilor europeni să ia o decizie pozitivă, nu toate partidele din opoziție și-au articulat clar poziția.

Înaintea Summitului, marea majoritate a țărilor UE au spus că sprijină decizia de a începe negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. Ungaria a fost singura țară care a spus răspicat că este împotriva începerii negocierilor cu Ucraina, transmite Știri.md

Potrivit deputatului PAS Oazu Nantoi, decizia liderilor UE ar consolida acum societatea „în jurul ideii de integrare europeană”.

De menționat că, recomandând pe 8 noiembrie începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova, Comisia Europeană a spus că autoritățile de la Chișinău mai trebuie, între altele, să facă noi pași pentru deoligarhizare, să aloce „resursele și structura necesare Procuraturii Anticorupție” și să continue procesul de vetting în justiție.

Astfel Nantoi, dar și un alt deputat PAS, Vasile Grădinaru, membrul comisiei juridice din Parlament, au mai spus însă că această rezistență a încetinit numai reforma, nu au oprit-o. Atât timp cât există „voință politică și insistență” reforma va merge „într-o direcție pozitivă”, a spus Nantoi.

Deputatul independent Gaik Vartanean a declarat că, în pofida tuturor contradicțiilor și poziției Ungariei, el speră că în cadrul acestui Summit, țările europene vor ajunge la un consens.

Și primarul Capitalei Ion Ceban pledează acum pentru aderare, dar rămâne în opoziție față de guvernarea PAS, care îl suspectează la rândul său de faptul că își menține în secret vechi legături cu PSRM și cu Moscova.

Reprezentanții PSRM au refuzat să spună dacă își doresc sau nu ca liderii europeni să dea undă verde începerii negocierilor de a aderare a R. Moldova. Până acum, liderii socialiștilor inclusiv fostul președinte Igor Dodon au pledat pentru relații mai bune cu Federația Rusă, chiar după invazia rusească în Ucraina.

Igor Dodon și-a exprimat anterior îngrijorarea față de ceea ce el a numit „promovarea de către PAS a ideii de integrare în UE fără regiunea transnistreană”. Fostul președinte nu a explicat, dacă sprijină integrarea R. Moldova în UE cu tot cu regiunea transnistreană.

Liderul PSDE, Ion Sula, a spus că și el personal, și partidul său își doresc o decizie a liderilor europeni pentru începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova acum, așa încât aderarea să devină „ireversibilă”. De asemenea, Ion Sula a menționat că, pentru succesul reformelor pro-europene, guvernarea ar trebui să atragă mai mulți specialiști din rândul forțelor politice extraparlamentare și din sectoarele neguvernamental și academic.

Cât despre fostul premier al țării Ion Chicu, acesta a menționat că și-ar dori ca UE să decidă săptămâna aceasta negocierile de aderare cu R. Moldova.

„Oricâte recomandări ar fi îndeplinite, dacă e să le comparăm cu ceea ce a rămas de făcut, înțelegem că nu s-a făcut nimic”, a spus fostul premier, indicând și că va folosi o eventuală decizie negativă a liderilor UE pentru a critica în continuare puterea.

Iar fostul bașcan al Găgăuziei Irina Vlah a afirmat că și-ar dori ca țările membre UE să opteze pentru deschiderea negocierilor de aderare cu R. Moldova, care ar fi „un pas foarte bun și un semnal pozitiv pentru țara noastră”. Totodată, aceasta a mai spus că pentru aderare mai este mult de lucru.

Știri.md amintește că Consiliul European urmează să decidă în perioada 14-15 decembrie dacă R. Moldova va obține sau nu dreptul de a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

De menționat că Ungaria se opune lansării negocierilor de aderare cu Ucraina. În acest caz, Consiliul European ar putea amâna luarea unei decizii și pentru R. Moldova.

Totuși, conform europarlamentarului român Dacian Cioloș, Consiliul European s-ar putea întruni într-o ședință extraordinară în ianuarie pentru a examina în particular acest subiect sau în ședința ordinară din martie 2024.

Pe 13 decembrie, Consiliului Afaceri Generale al UE a prezentat o serie de concluzii privind aderarea R. Moldova la UE în care se spune că în ciuda provocărilor generate de războiul din Ucraina și acțiunilor hibride împotriva țării, R. Moldova a înregistrat un progres semnificativ în îndeplinirea obiectivelor care susțin statutul său de candidat la aderarea la UE.

De asemenea, pe 13 decembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere Consiliului European să decidă, în cadrul reuniunii din 14-15 decembrie, începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina.

Totodată, președintele R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că indiferent de decizie care va fi luată la reuniunea din 14 și 15 decembrie a Consiliului European, R. Moldova este deja ancorată ferm pe calea europeană.

Leave a Reply