Skip to main content


Guvernatoarea autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, o atacă în judecată pe șefa statului, Maia Sandu și pretinde de la ea scuze publice. Guțul s-a arătat deranjată de acuzațiile Maiei Sandu, de la conferința de presă de luni, când a acuzat-o că ”lucrează pentru o grupare criminală’’, ne informează alerta.md.

”Insultele constante și acuzațiile nefondate la adresa primelor persoane din Găgăuzia au devenit deja un element integrant al discursurilor publice ale Maiei Sandu. Scopul acestor atacuri nu este doar de a mă umili pe mine personal, ci de a pune la îndoială dreptul poporului găgăuz de a-și decide singur soarta și de a alege conducerea autonomiei fără a ține cont de Chișinău”, a scris Guțul pe canalul său de Telegram.

Guvernatoarea autonomiei găgăuze adaugă și că recenta conferință de presă a președintelui a risipit ultimele speranțe în bunul simț și pragmatismul autorităților centrale.

”Astăzi am depus o cerere preliminară împotriva cetățeanului Sandu pentru protecția onoarei și demnității. Cerem scuze publice și o dezmințire. Egalitatea tuturor cetățenilor în fața legii este un principiu de bază al statului de drept. Într-o societate democratică, nimănui nu îi este permis (nici măcar președintelui!) să insulte și să denigreze onoarea și reputația unui alt cetățean. Vom căuta dreptate în instanțele moldovenești și, dacă va fi necesar, vom ajunge și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a conchis Guțul.

Amintim că, luni, la o conferință de presă, Maia Sandu a fost întrebată când o va accepta pe Evghenia Guțul ca membru al Guvernului, conform legislației. Șefa statului a fost categorică:

„În continuare spun că o persoană care lucrează pentru o grupare criminală, nu pentru cetățenii din UTA Găgăuzia, o persoană care face declarații împotriva cetățenilor propriei țări, nu are ce să caute în Guvernul Republicii Moldova”.

Leave a Reply