Skip to main content


Un grup de militari din cadrul Armatei Naționale a Republicii Moldova se antrenează alături de colegii lor din Brigada 15 Mecanizată ,,Podul Înalt” a Armatei Române, în perioada 14-26 ianuarie, la Centrul Secundar de Instruire pentru luptă de la Smârdan, România, ne informează ziua.md.

Scopul principal al acestor antrenamente este asigurarea unei bune interoperabilități între forțele militare moldovene și române, îmbunătățirea procesului de coordonare și consolidarea parteneriatului strategic dintre cele două țări, precum și consolidarea capacității de acțiune comună în diferite scenarii operaționale.

Antrenamentele sunt în concordanță cu Planul de activitate externă al Armatei Naționale pentru anul 2024 și reprezintă o etapă în dezvoltarea capacităților militare ale ambelor țări.

Pe același poligon, în perioada 14-19 ianuarie, România a lansat rachete din sisteme HIMARS, alături de SUA și aliați. La exercițiu au participat și echipe de observatori și de asistență din Forțele Terestre americane (US Army). România deține rachete pentru sisteme HIMARS atât cu rază de 70 kilometri, dar și rachete ATACMS care pot lovi la 300 de kilometri.

 

Leave a Reply