Sute de cetățeni, inclusiv mici antreprenori, au răspuns apelului lui Ilan Șor și au venit astăzi, 30 iunie, în fața Parlamentului să susțină activitatea în bază de patentă. Doar că – surpriză! Forțele de ordine i-au alungat pe manifestanți din preajma edificiului, deși acțiunea a fost autorizată din timp de Primărie. Nu este pentru prima dată când cetățenii, care vin să le ceară socoteală aleșilor poporului pentru ilegalitățile și nedreptățile comise, sunt tratați cu indiferență și brutalitate. De data aceasta, motivul invocat de polițiști a fost vizita unei delegații din Franța, dovadă că pentru oamenii legii – cei pe care poporul i-a ales ca să-i rezolve problemele și să-i facă viața mai bună, sunt mai importanți reprezentanții curatorilor lor occidentali.
Manifestanții nu s-au lăsat însă intimidați și au organizat protestul pașnic în apropierea Parlamentului, astfel încât delegația din Franța să-i poată vedea și auzi. Revoltați, ei au cerut legislatorilor să le permită să activeze în baza patentei de întreprinzător până la sfârșitul anului 2025, așa cum au propus deputații Partidului „ȘOR”. De asemenea, ei au făcut un apel către toate partidele politice ca să se unească și să apere interesele micilor întreprinzători, care activează în bază de patentă.
Înainte de începerea protestului, câțiva dintre micii antreprenori, care au susținut îndemnul lui Ilan Șor, au avut o întâlnire cu ministrul Economiei, Dumitru Alaiba. Ei i-au explicat că activitatea în bază de patentă este singura lor sursă de venit și că, după data de 1 iulie, vor fi nevoiți să apuce calea străinătății, în căutarea unui loc de muncă, dacă aceasta va fi anulată. Demnitarul a refuzat însă să-i audă și să-i înțeleagă, a relatat manifestanților antreprenoarea Eleonora Țurcan.
„O oră am vorbit cu domnul ministru, am argumentat problemele noastre. Dar nu ne-a înțeles. Am venit la acest miting ca să susținem proiectul de lege elaborat de deputații Partidului „ȘOR”, care prevede prelungirea termenului patentei. Fac apel la toate partidele politice, parlamentare, extraparlamentare – vă rog să vă uniți și să ne susțineți! Numai uniți vom reuși să obligăm această guvernare antipopulară să ne audă și să nu ne creeze probleme. Noi nu facem milioane din activitatea de întreprinzător în bază de patentă, căutați milioanele în altă parte”, a spus cu disperare Eleonora Țurcan.
Întreprinzătoarea Olga Ceaglei a anunțat că deținătorii de patentă se vor plânge Avocatului Poporului și vor cere ca legea, care le interzice să activeze din 1 iulie, să fie contestată la Curtea Constituțională.
„Noi vrem să muncim acasă. Îi transmitem ministrului Economiei, Dumitru Alaiba, și premierului, Dorin Recean, ca dacă nu vor sau nu sunt în stare să asculte doleanțele poporului, să plece. Ei au depus jurământul în fața poporului, nu în fața europenilor și americanilor. Oamenii mor ca muștele în sate de foame. Tinerii au fugit din țară din cauza sărăciei. Iar guvernarea vrea acum să ne ia și ultima bucățică de pâine”.
Înțelegând problema micilor întreprinzători, deputații fracțiunii Partidului „ȘOR” au elaborat și înregistrat în Parlament un proiect de lege care prevede prelungirea termenului de activitate în baza patentei până la finele anului 2025. Inițiativa a fost adoptată în prima lectură, însă în ultimul moment, fără nicio explicație, majoritatea parlamentară a refuzat categoric să o includă pe ordinea de zi și să o dezbată. Deputatul fracțiunii parlamentare „ȘOR” Vadim Fotescu a declarat că, în condițiile crizei economice care afectează Republica Moldova, activitatea în bază de patentă este singura șansă de supraviețuire pentru mai mulți moldoveni.
„Criza economică afectează nu doar Moldova, doar toată Europa, iar în aceste condiții nu există posibilități de a trece economia la un alt nivel. Vom insista ca activitatea în bază de patentă să fie prelungită până în 2025, așa cum am propus noi în Parlament. Noi înțelegem, ei refuză să analizeze proiectul nostru deoarece nu le este convenabil. Ei fac proiecte pe bandă rulantă la comanda curatorilor lor din Occident, și le votează rapid, și nu le pasă că sunt în defavoarea poporului. De aceea, trebuie să schimbăm toata puterea politică”, a subliniat Vadim Fotescu.
Primarul orașului Orhei, Pavel Verejanu, și-a manifestat solidaritatea față de deținătorii de patentă, și i-a asigurat că echipa lui Ilan Șor va lupta până la capăt pentru drepturile lor și pentru că ei să poată câștiga o bucată de pâine acasă.
„Ciuma galbenă din PAS „a rezolvat” toate problemele pedagogilor, medicilor, pensionarilor și au mărit lor salariile, iar acum au ajuns să aprobe legi împotriva deținătorilor de patentă. Să nu uităm că, marea majoritate a celor care sunt deținători de patentă și vând astăzi în piață – vorbim despre mai mult de 5000 de oameni, sunt reprezentanți ai intelectualității, deoarece printre ei sunt ingineri, profesori, medici, juriști, contabili oameni cu profesii nobile, dar care au fost nevoiți să renunțe la ele pentru a putea câștiga o bucată de pâine acasă. Guvernarea actuală este convinsă că pentru acei puțini bani, pe care micii întreprinzători îi câștigă timp de o lună în piață, trebuie să-și reorganizeze activitatea și să contabilizeze tot procesul, să birocratizeze și mai mult desfășurarea comerțului în piețele din țară. De aceea, noi vom insista ca proiectul de lege propus de deputații fracțiunii parlamentare “ȘOR” să fie dezbătut, în caz contrar, vom continua să ieșim la proteste și atâta timp cât agricultorii s-au făcut auziți, veți fi auziți și voi. Noi suntem alături de voi, noi suntem cei care vă înțeleg problemele și cei care putem să le rezolvăm”, a subliniat Pavel Verejan.
Consilierul municipal raional Orhei Tatiana Gorea a propus guvernării, care vrea pe seama deținătorilor de patente să acumuleze mai mulți bani la bugetul de stat, să lichideze, pentru început, monopolurile din domeniul economic, una dintre cauzele care blochează dezvoltarea țării.
„O mare parte dintre deținătorii de patentă sunt pensionari, care au o pensie între 800 și 1500 de lei – oare ei își pot permite să cumpere aparate de casă, așa cum cere guvernarea PAS?! Oare oameni care lucrează doar câteva ore pe zi sunt cea mai mare problemă cu care ne confruntăm?! Oare acei oameni care își strâng roada doar la sezon sunt acei de la care trebuie de început reformele?! Trebuie să le aducem aminte celor din PAS că în parlament, anul trecut, a fost votată o lege care a permis prelungirea activității pe patentă până în 2024, se vede că au uitat, iar noi suntem aici ca să le aducem aminte. Mai stringentă decât „problema patentarilor” este lichidarea monopolurilor – pe asta ar trebui să se concentreze guvernarea actuală. Pentru a permite o activitate într-o piață echitabilă și transparentă”, a menționat Tatiana Gorea.
Deputatul din partea Partidului „Renaștere”, Alexandr Nesterovschi, a îndemnat deținătorii de patentă să protesteze și să-și ceară drepturile. În opinia politicianului, numai în asemenea mod regimul Sandu-PAS va putea fi impus să respecte drepturile poporului și să soluționeze problemele stringente ale țării.
„Este tot mai greu de trăit. Activitatea în bază de patentă e foarte dificilă, eu am trecut prin această experiență. Ei singuri își creează locuri de muncă, singuri își cresc sau caută marfa, singuri își asigură viața. Nimeni nu-i ajută. Și regimul Sandu-PAS vrea să le ia afacerile, ca ei să poată majora taxele și să-și mărească salariile. Singura șansă ca să-și salveze businessul este să vină la Chișinău și să protesteze. Poporul e singurul suveran, numai el poate face ordine.
Noi vom insista însă ca proiectul propus de fracțiunea parlamentară „ȘOR”, cu privire la prelungirea activității în bază de patentă până la sfârșitul anului 2025, să fie adoptat în a doua lectură”, a opinat Alexandr Nesterovschi.
Potrivit Marinei Cravcenco, vicepreședintele raionului Orhei, guvernarea Sandu-PAS este cea mai contradictorie din istoria țării, deoarece declarațiile și faptele lor niciodată nu coincid.
„Ei sunt cei care, doi ani în urmă, au declarat una, iar acum fac totalmente diferit. Va amintesc, spuneau că un tarif de 4 lei pentru gaze este unul corupt, însă, în opinia lor, un tarif de aproape 30 de lei, pe care l-au plătit moldovenii, a fost corect. Nu au indexat pensiile conform ratei prevăzute de legislație, deoarece au spus că nu sunt bani în buget, dar o lună mai târziu și-au majorat salariile. Locuim ca pe un butoi de pulbere. Nu știm ce se va întâmpla cu noi. Există încă mulți oameni care nu și-au achitat facturile pentru energia termică consumată în perioada rece a anului. Ei nu știu cum se vor descurca în continuare. Cerem deputaților să voteze proiectul de lege propus de fracțiunea Partidului ȘOR, care prevede prelungirea patentei, ca să putem oferi acestor oameni posibilitatea să muncească acasă”, a notat Marina Cravcenco.
Și deputatul din partea Partidului „Renaștere”, Vasile Bolea, a încurajat deținătorii de patente să fie uniți și să lupte pentru drepturile lor.
„Țin minte protestele voastre din 2019, și atunci am reușit să prelungim activitatea în baza patentei pentru trei ani. De ce, astăzi, aceeași deputați, care au susținut ideea noastră, nu doresc să vă audă? Probabil ca i-a orbit puterea desăvârșita și salariile de 50 de mii de lei, bani pe care îi iau tot din impozitele pe care Dumneavoastră le achitați. Ei niciodată nu vă vor auzi dacă veți sta acasă și veți vorbi despre probleme în bucătărie. Acum este important să fiți uniți și să vă cereți dreptul de a munci în țară și de a vă câștiga decent bucata de pâine”, a subliniat politicianul.
Deținătorii de patentă au anunțat că nu se vor lăsa umiliți de regimul Sandu-PAS, și că vor continua protestele luni, 3 iulie, în fața Guvernului. În Republica Moldova activează în bază de patentă aproximativ 5000 de persoane, care vor fi nevoite să apuce calea străinătății, dacă vocea lor nu va fi auzită.