Skip to main content


Termenul de două săptămâni, stabilit de guvernare pentru identificarea unui partener strategic în cazul dării în locațiune a spațiilor comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău este ridicol pentru companiile străine. De această părere este fostul ministru al Economiei, Octavian Calmîc. El a declarat, într-o emisiune TV, că noua licitație este organizată de o manieră extrem de dubioasă, ne informează alerta.md.

„Deci este o făcătură care, până la urmă, nu este clar care sunt scopurile. Ori deja totul e aranjat, și atunci e doar o chestie de timp, ca să se împartă toate zarurile, sau lucrurile stau mult mai grav. Deci un partener străin nu poate să exercite toate elementele sale de procedură internă, pe partea de marketing, pe partea de dezvoltare, pe partea de evaluare a riscurilor, pe aspecte financiare și bugetare într-o astfel de perioadă. Deci lucrurile acestea trebuie făcute într-o perioadă rezonabilă, care durează de la trei la șase luni de zile”, a explicat Calmîc.

Întrebat despre controversata prevedere din caietul de sarcini, potrivit căreia organizatorii licitației sunt exonerați de orice răspundere, fostul demnitar a menționat că aceasta este pentru a-i încuraja pe decidenți. „Eu cred că sunt probleme aferente echipelor care sunt implicate în organizarea concursului. Deci este o garanție din partea autorilor guvernamentali pentru cei care sunt implicați în derularea acestuia. Vreau să zic că nu lucrează această garanție. Este mai mult o garanție formală decât una legală, pentru că nimeni nu i-a exonerat pe procurori de la aplicarea normelor legale, care țin de transparența unui proces decizional, transparența organizării unor licitații, urmărirea interesului public, identificarea unor investitori strategici și multe altele. La acest capitol, acest concurs a fost organizat de o manieră extrem de dubioasă”, a subliniat expertul.

El a amintit că procesul de concesionare a aeroportului a durat aproape doi ani, perioadă în care au fost făcute studii de fezabilitate, cu implicarea unor companii din Germania, cu prezentări publice, cu discuții, cu hotărâri ale Guvernului. „Jumătate din membrii acelui Guvern, inclusiv prim-ministrul din acel timp, sunt purtați acum prin instanțe, din cauza acelor decizii. Ei nu au fost implicați în acele comisii de evaluare și multe altele. Deci această licitație îmi trezește foarte multe întrebări. Pe de o parte, de perioada prevăzută în această licitație – este o grabă nemotivată. Deci două săptămâni este un termen mult prea scurt. Pentru investitorii străini este un termen ridicol”, a specificat Octavian Calmîc.

El nu exclude că scopul Guvernului nu este de a identifica un partener cu adevărat strategic. „Deci este o făcătură care, până la urmă, nu este clar care sunt scopurile. Ori deja totul e aranjat și atunci e doar o chestie de timp, ca să se împartă toate zarurile, sau lucrurile stau mult mai grav”, a atenționat economistul.

El a atras atenția și asupra comportamentului dubios al companiei Lagardere Travel Retail, care vrea să intre pe piața Republicii Moldova printr-o filială înregistrată într-un cămin. „Această companie are o reputație internațională, dar nu știu dacă ei sunt acei care vor implementa acest proiect în Republica Moldova, pentru că o companie cu renume niciodată nu ar accepta ideea înregistrării unei filiale într-o țară, înregistrată undeva, la periferie sau într-un cămin. Companiile mari, care se respectă, au un anumit cod de conduită, care ține atât de vizibilitatea în țara în care merg, cât și sub aspect personal”, a mai spus Calmîc.

În opinia lui, cea mai bună și cea mai logică decizie în actualele circumstanțe ar fi anularea procesului de dare în locațiune a spațiilor comerciale și inițierea unui alt proces, de concesionare a aeroportului.

Anunțul despre inițierea unui nou concurs a fost publicat luni, 4 martie, împreună cu noul caiet de sarcini. Acesta reprezintă o copie fidelă a celui precedent, dar conține și puncte noi, de-a dreptul scandaloase.

Și de această dată, printre condiții figurează aceleași prevederi care favorizează în mod clar un singur pretendent – Lagardere Travel Retail. Este vorba de obligativitatea unei experiențe de cel puțin șapte ani în domeniul comerțului tip Travel Retail și alimentației publice în minimum 10 aeroporturi din Uniunea Europeană, precum și a unei experiențe în ultimii cinci ani în cel puțin trei spații comerciale cu destinația Travel Retail și alimentație publică în aeroporturi internaționale.

De asemenea, a fost introdusă o prevedere care permite excluderea din concurs a companiilor care contestă dispozițiile abuzive din caietul de sarcini. Cel mai scandalos este însă noul punct, care prevede exonerarea de responsabilitate. Acesta a apărut după ce, în procesul de organizare a primei licitații, mai mulți angajați ai aeroportului, inclusiv fostul administrator, au demisionat.

Potrivit calendarului noii licitații, perioada de depunere a ofertelor este 11-25 martie. În 26-28 martie va avea loc examinare a cererilor, iar licitația propriu-zisă este planificată pentru 29 martie.

Leave a Reply