Skip to main content


Să ai cetățeni care știu cum să-și exercite drepturile de a trage la răspundere autoritățile publice, pentru ca acestea să pună în aplicare politici publice, care să includă contribuții din partea societății civile. Totodată, responsabilitatea socială duce la o guvernare mai receptivă, dar și la o guvernare și o dezvoltare mai eficientă, ne informează tvn.md.

Andrei: – 1,2,3,4 – 4 gunoiști neautorizate și 4 zile necesare pentru a curăța terenul

10, 15, 20 – 20 de locuri disponibile pentru instalarea coșurilor pentru colectarea gunoiului.

50, 100, 200, 500 – 500 de copăcei necesari pentru a planta în aceste locații o mică pădure.

Ioana: – Salut Andrei. Ce faci?

Andrei: – Salut Ioana. Am identificat o nouă problemă în comunitatea noastră și îmi doresc să transformăm aceste gunoiști în zone verzi și curate. Așa că mi-am asumat responsabilitatea să discut problema cu grupul nostru de inițiativă și cu întreaga comunitate, să discutăm și alte soluții viabile și să prezentăm proiectul autorităților locale.

Să știi că de câteva luni merg la regulat la ședințele autorităților locale și am înțeles că Primarul și Consilierii au nevoie de ajutorul oamenilor din comunitate. Cred că și această inițiativă va fi susținută de autoritățile locale. Grupul nostru de inițiativă îndeamnă oamenii să devină responsabili sociali și se implice mai activ în rezolvarea problemelor locale.

După ce vom elabora împreună cu primarul și grupul de lucru planul de acțiuni și proiectul în cauză, vom identifica bugetul necesar, vom crea parteneriate cu asociațiile obștești, vom colecta fonduri, vom identifica împreună cu autoritățile companiile care vor prelua ulterior deșeurile adunate, pentru a nu avea noi spații poluate, vom monitoriza întreg procesul de implementare a proiectului și ne vom implica voluntar în activități de salubrizare și plantare a copacilor.

Ioana: – Vreau să mă implic și eu. Îmi place această inițiativă. A fi responsabil social, înseamnă că:

  • cetățenii obișnuiți și/sau organizațiile societății civile participă direct sau indirect la solicitarea responsabilității sociale;
  • cetățenii sunt capacitați să-și exercite drepturile de a trage la răspundere autoritățile publice pentru ca acestea să pună în aplicare politici publice care să includă contribuții din partea societății civile;
  • prin crearea mecanismelor de colaborare cu APL, autoritățile ajung să țină seama de nevoile comunităților;
  • Responsabilitatea socială duce la o guvernare mai receptivă, dar și la o guvernare și o dezvoltare mai eficientă;
  • Și este în beneficiul tuturor cetățenilor, contribuie la crearea unui sistem de guvernanță eficient și democratic care nu lasă pe nimeni în urmă.

Ioana și Andrei: – Nouă ne pasă! Ne dorim să fim responsabili sociali, dar tu?

Leave a Reply