Skip to main content


Primarul General, Ion Ceban, l-a primit în vizită de curtoazie pe E.S. Joel Lion, Ambasador Non-rezident al Statului Israel, cu reședința la Ierusalim. La eveniment au participat viceprimarii Angela Cutasevici, Olga Ursu şi Ilie Ceban, ne informează sinteza.org.

Dialogul dintre părți s-a axat pe trecerea în revistă a proiectelor curente de dezvoltare la nivelul capitalei și consolidarea relațiilor bilaterale între Municipiul Chișinău și Israel.

La rândul său, Ambasadorul Joel Lion, a informat audiența despre impactul războiului din Israel asupra populației și a întregii lumi.

În context, edilul capitalei a menționat despre sprijinul acordat comunității evreiești, având în vedere că în capitală activează o bibliotecă, două școli și o grădiniță cu predare în limba ebraică.

De asemenea, diplomatul israelian a fost informat vizavi de acțiunile întreprinse de municipalitate în contextul marcării la 27 ianuarie a Zilei Internaționale pentru comemorarea Victimelor Holocaustului.

Astfel, în perioada 22 – 31 ianuarie 2024, vor avea loc acțiuni dedicate marcării la Chișinău a Săptămânii Memoriei Holocaustului. În acest sens, în instituțiile de învățământ, biblioteci, muzee și Centrele de tineret din Chișinău vor avea loc o serie de activități menite să aducă în atenție impactul tragicelor evenimente istorice valori și victimele acestora.

Totodată, municipalitatea a creat o platformă online jewshostory.md în colaborare cu comunitatea evreiască unde sunt descrise evenimentele tragice ale pogromului evreiesc de la Chișinău din anul 1903.

Iar la televiziunile din Israel a fost prezentat filmul realizat la Chișinău despre atrocitățile care au marcat comunitatea evreiască la începutul secolului trecut.

Primăria Chișinău este deschisă în continuare pentru a colabora pe diverse domenii.

Leave a Reply