Skip to main content


Mai mulți cetățeni din regiunea transnistreană participă la o acțiune de protest față de decizia Chișinăului de a impune taxe vamale agenților economici din stânga Nistrului. Manifestația a început în această dimineață, la punctul de control Tighina-Varnița, ne informează ziua.md.

Înarmați cu pancarte și drapele ale regiunii separatiste, participanții la acțiune cer autorităților constituționale să anuleze taxele și să înceteze „jefuirea poporului transnistrean”. Mai mult, aceștia numesc Republica Moldova stat agresor, care ar atenta la siguranța și bunăstarea oamenilor obișnuiți.

„Ne adresăm către autoritățile Republicii Moldova. Prin astfel de metode nu pot fi rezolvate problemele economice, pentru că au de suferit atât cetățenii moldoveni, cât și cei care locuiesc în Transnistria”, a declarat pentru presa transnistreană președintele „Uniunii Moldovenilor din Transnistria”, Serghei Sandu .

Precizăm că, din 1 ianuarie 2024, a intrat în vigoare noul Cod vamal al Republicii Moldova, care obligă agenţii economici din Transnistria să plătească taxe vamale la bugetul de stat al Republicii Moldova. Până acum, chiar dacă firmele din regiune erau înregistrate la Chişinău, plăteau taxe vamale la bugetul transnistrean. Chişinăul a explicat că astfel se aplică principiul echității pentru toţi reprezentanţii mediului de afaceri din Republica Moldova.

Decizia i-a nemulțumit pe liderii separatiști de la Tiraspol care au acuzat Chișinăul că ar provoca intenționat o criză în regiune. Ca măsură de răspuns, aceștia au decis să scumpească gazul şi curentul electric pentru persoanele juridice care activează în stânga Nistrului, dar se află sub jurisdicţia autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova, între care și cele opt şcoli cu predare în limba română din regiunea transnistreană.

Leave a Reply