Skip to main content


Un fost șef interimar al Postului vamal Chişinău, cercetat de CNA, a ajuns pe banca acuzaților pentru trafic de influență și corupere activă, ne informează alerta.md.

Dosarul în care un fost șef interimar al Postului vamal Chişinău este învinuit de trafic de influență și corupere activă a fost transmis în judecată, după ce procuirorii anticorupție au finalizat urmărirea penală. Cauza a fost pornită de CNA în anul 2022 și vizează acțiunile învinuitei, manifestate prin pretinderea sistematică de mijloace financiare pentru influențarea unor decizii.
Potrivit probelor administrate, învinuita, în octombrie 2022, deținând funcția de şef interimar al Postului vamal Chişinău 1 al Serviciului Vamal, urmare a funcției deținute, susținând că are influență asupra persoanelor publice din cadrul aceluiași post vamal, a primit de la un broker vamal suma de 6000 de dolari pentru a influența inspectorul vamal în gestiunea căruia se afla declarația vamală a unui agent economic ca să faciliteze importul de mărfuri de către agentul economic, fără achitarea taxelor în mărimea corespunzătoare.
Respectiv, în aceeași perioadă, învinuita a promis și dat unui inspector vamal al Postului vamal Chişinău 1 al Serviciului Vamal mijloace bănești în mărime de 200 de dolari, ca ultimul să adopte o decizie pozitivă în favoarea unui agent economic, pe marginea unei declarații vamale aflată în gestiunea sa, mijloace bănești care anterior au fost primite de către învinuită, pentru a influența inspectorul vamal, de la un angajat al Secției analiza riscurilor din cadrul Biroului Vamal Centru al Serviciului Vamal, ultimul acționând în interesul agentului economic.
Totodată, s-a mai stabilit că în noiembrie 2022, acesta a promis și dat unui inspector din cadrul Direcției integritate și supraveghere a Serviciului Vamal, mijloace bănești în mărime de 1000 de dolari, pentru asigurarea protecționismului și tutelarea unor eventuale acte de corupție săvârșite în activitatea de serviciu.
Învinuita nu și-a recunoscut vinovăția, cauza penală fiind trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

De notat că investigațiile financiare paralele au fost efectuate în comun cu Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA.
Dacă va fi găsită culpabilă de comiterea infracțiunilor de trafic de influență și corupere activă, aceasta riscă o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 150 000 la 200 000 lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani (în cazul art.326 alin.(2) lit.d) din Codul penal) și închisoare de până la 6 ani cu amendă în mărime de la 100 000 la 200 000 lei în cazul (art.325 alin.(1) din Codul penal).
Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Leave a Reply