Skip to main content


Membra Consiliului Superior al Procurorilor, Olesea Vîrlan, a demisionat din funcție, după scandalul pe concursul la funcția de Procuror General, scrie tv6.live.

Cererea de demisei a Olesei Vîrlan a fost aprobată astăzi, la ședința CSP.

Președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Dumitru Obadă, i-a recomandat membrei CSP, Olesea Vîrlan, să demisioneze după ce i-a acordat 3,5 puncte actualului procuror general în concursul la șefia PG.

Președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, a declarat că decizia de anulare a rezultatelor concursului pentru funcția de Procuror General a fost una „deloc ușoră”. „A fost o soluție după judecata lui Solomn, să spunem așa”, a menționat Obadă.

Membra Consilului Superior al Procuraturii (CSP), Olesea Vîrlan, vine cu explicații după ce i-a acordat actualului Procuror General interimar, Ion Muntean, 3,5 puncte în concursul pentru șefia Procuraturii Generale. „În orice calcule au loc toate greşelile posibile. Ca membru al CSP mă conduc de Lege și imparțialitate”, a scris aceasta.

Procuratura Anticorupție va solicita convocarea Adunării Generale cu prezența fizică, după anularea concursului la funcția de Procuror General. Ei își exprimă îngrijorarea față de modalitatea desfășurării concursului pentru funcția de Procuror General și rezultatele acestuia.

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anulat ieri, 28 februarie, concursul pentru funcția de Procuror General.

Ulterior, CSP a publicat punctajul acordat candidaților înscriși în cursă, după cererile înaintate de Ion Munteanu, Igor Demciucin și Octavian Iachimovschi.

Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit pe 28 februarie într-o nouă ședință astăzi, cu patru chestiuni pe ordinea de zi. Trei dintre acestea au vizat solicitările din partea a trei candidați la concursul pentru șefia Procuraturii Generale, printre care una de la cel care a fost desemnat drept câștigător.

Iz de scandal la concursul pentru funcția de Procurorul General. Igor Demciucin, unul dintre cei 4 candidați la șefia PG, a cerut recuzarea președintelui CSP, Dumitru Obadă, dar și a Alionei Nesterov, membra CSP, de la examinarea dosarelor și inervievarea candidaților. Se întâmplă după ce Consiliul a respins cererea acestuia de a amâna proba interviului, programată pentru ziua de astăzi, primul acuzând membrii CSP că ar fi în relații apropiate cu doi dintre concursanți.

Membra CSP, Aliona Nesterov, a fost exclusă din componența Consiliului Superior al Procurorilor la desfăsurarea concursului pentru selectarea candidatului pentru funcția de Procuror General. Decizia a fost luată în cadrul ședinței CSP din 22 februarie, după ce unul dintre candidați a depus o cerere de recuzare în privința acesteia.

După proba interviurilor, Octavian Iachimovschi a acumulat сel mai mare punctaj. Acesta a fost desemnat candidat la șefia PG, pe 22 februarie.

Patru candidați la șefia Procuraturii Generale au fost admiși la etapa de interviu. Este vorba despre Igor Demciucin, Octavian Iachimovschi, Ion Munteanu și Andrei Coca.

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova a contestat la Curtea Constituțională decretul prin care Maia Sandu l-a demis pe Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general.

Alexandr Stoianoglo a dat-o în judecată pe președinta Maia Sandu, după ce oficiala a semnat decretul prin care l-a demis din funcția de Procuror General, obținută de acesta prin concurs.

Maia Sandu respinge acuzațiile lui Alexandr Stoianoglo că i-ar fi cerut să abandoneze un episod din Furtul miliardului, care viza tranzacțiile de la Victoriabank. „Cum așa? Sunt partenerii noștri”, povestește Alexandr Stoianoglo că i-ar fi zis Maia Sandu.

„La prima întrevedere cu doamna președinte (n.r. Maia Sandu) nu a pus nicio întrebare despre activitatea Procuraturii. Am înțeles că nu a avut niciun interes. Pur și simplu a deschis laptopul și a început să citească dosarele penale, politic. I-am explicat că dosarele sunt responsabilitatea procurorilor care investighează, conduc dosarele penale.

Când a ajuns la dosarul frauda bancară și m-a întrebat ce am făcut, i-am spus că am investigat un episod, care urmează să fie trimis în judecată și că Victoriabank a adus un prejudiciu statului de cel puțin 2 miliarde de lei și dosarul la acea perioadă a fost terminat – a început o isterie. Ea mi-a replicat: cum așa, sunt partenerii noștri… Până acum dosarul nu a fost trimis în judecată. Tot eu am pornit dosarul pe Andronachi. Nimeni nu spune despre asta. L-am pornit în baza unor informații ascunse în 2015”, a declarat anterior Stoianoglo.

CtEDO i-a dat dreptate Procurorului General demis, Alexandr Stoianoglo. Astfel, Republica Moldova este obligată să-i achite 3600 de euro prejudiciu moral. Decizia de condamnare a fost pronunțată pe 24 octombrie 2023.

Pe 6 octombrie 2023, Consiliul Superior al Procurorilor a examinat cu ușile închise decretul Maiei Sandu, prin care a fost demis Alexandr Stoianoglo din funcția de Procuror General.

Leave a Reply