Skip to main content


Guvernul a votat, în cardul ședinței de astăzi, instituirea unui moratoriu privind angajarea în zeci de instituții publice. În total, sunt vizate 8395 de posturi în instituțiile bugetare autonome și 7053 de posturi în instituțiile publice din raioane. Moratoriul va fi aplicat până în data de 31 decembrie 2024, ziua.md.

Cele mai multe posturi înghețate sunt la Ministerul Apărării – 1894, urmează Ministerul de Interne – 1887, Ministerul Finanțelor – 672, Ministerul Sănătății – 414, Consiliul Superior al Magistraturii – 459, Procuratura Generală – 3030.

„Se stabilește moratoriu temporar privind încadrarea personalului în instituțiile/autoritățile publice și în Casa Națională de Asigurări Sociale, în funcțiile vacante înregistrate la data de 30 noiembrie 2023, conform anexei nr. 1. Prin derogare de la prevederile punctului 1, suspendarea încadrării personalului în autoritățile publice autonome și în Casa Națională de Asigurări Sociale în funcțiile vacante aferente indicate în anexa nr. 1 este cu titlu de recomandare”, se arată în proiect.

Unul dintre motive invocate de autorii proiectului este lipsa banilor la buget pentru achitarea salariilor.

„În condițiile constrângerilor financiare, care au caracter persistent, pentru susținerea în continuare a reformelor, este necesară raționalizarea cheltuielilor de personal în sectorul bugetar în întregime, pentru a direcționa resursele economisite spre majorări salariale”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Leave a Reply