Skip to main content

Unele persoane publice au declarat că integrarea europeană amenință valorile tradiționale din Republica Moldova. În calitate de argument, aceștia au evocat faptul că Biserica Catolică a permis binecuvântarea cuplurilor de același sex. Mihail Vlah, consilierul Bașcanului Găgăuziei, a anunțat că este vorba despre căsătorie dintre persoanele de același sex. Acesta afirmă că o astfel de indicație vine „de sus”. În realitate, Biroul Doctrinar al Vaticanului a permis binecuvântarea cuplurilor de același sex, nu și a căsătoriilor dintre persoanele de același sex. Permisiunea nu este una obligatorie și nu se referă la ortodoxie.

„Integrarea europeană amenință valorile tradiționale”

„Integrarea europeană amenință deja în mod direct valorile tradiționale ale Moldovei. Preoților catolici li se permite acum să binecuvânteze cuplurile dintre persoane de aceliași sex. Întrucît Biserica Catolică din Moldova face parte din Biserica Catolică mondială, această „indulgență” se aplică automat și clerului nostru”. O astfel de declarație  a publicat pe canalul său de Telegram Natalia Parasca, lidera partidului „Renaștere”.

„Am prefera ca în loc de căsătoria homosexuală, să ne vină din Occident adevărata libertate a presei și supremația dreptului. Există o amenințare la ușa noastră. O amenințare la adresa familiei tradiționale, a demografiei (care în Moldova deja cade în prăpastie), o amenințare la adresa bunăstării viitoare a copiilor noștri. Eu și partidul „Renaștere-Возрождение” suntem categoric împotriva impunerii „culturii” homosexuale locuitorilor Moldovei”, se spune în postare.

Declarația făcută de Natalia Parasca a fost preluată de canalul de Telegram al partidului „Renaștere”, canalul Insider Moldova (cu circa 30 de mii de abonați), canalul lui Veaceslav Jucov, consilier în Consiliul Municipal Bălți din partea partidului „Renaștere”, pe canalul de Telegram WTF Moldova?!, pe canalul Гагаузская Республика (peste 33 de mii de abonați) și chiar pe canalul Помощь Юг Молдова (un grup creat pentru a ajuta cetățenii ucraineni care s-au refugiat în R. Moldova din calea războiului), unde declarația în cauză a fost postată de unul dintre abonați.

Natalia Parasca a fost citată și de un utilizator de Facebook, care a postat declarația pe pagina personală. Și pagina SalutMoldova, prezentată ca un site de știri, a citat-o pe Natalia Parasca.

Mihail Vlah, consilierul Bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul (care a acces la putere fiind susținută de partidul Șor, între timp declarat neconstituțional), a întrezărit și el un pericol în decizia Bisericii Catolice. Acesta consideră că autoritățile moldovenești „ne trag în Europa, unde sunt luate decizii improprii pentru credința ortodoxă”. El mai consideră că o parte din Republica Moldova, în special populația din Găgăuzia, este împotriva căsătoriilor între persoane de același sex.

„Europa e diversă și valorile de acolo sunt diverse. Cuiva poate că îi este pe plac, iar cuiva nu-i este… (…) Da, marasmul în sânul Bisericii Catolice se agravează. Clericii au ordin de sus să binecuvânteze căsătoriile între persoane de același sex. E greu să înțelegi așa ceva. E tare grav. Ce se întâmplă cu lumea? Cum să explici una ca asta copiilor noștri? Am o întrebare pentru locuitorii Moldovei. Poporul nostru sigur trebuie să aspire într-acolo? Suntem duși la abator, iar noi tacit acceptăm această bacanală. Suntem nimiciți, noi însă așteptăm în tăcere un „viitor european” (în original: «Европа разная и ценности там разные. Кому-то может это подходит, а кому-то и нет (…) Маразм, конечно в Католической Церкви крепчает. Священникам сверху спустили и дали добро на благословение однополых браков. В голове это конечно не укладывается. Очень страшно. Куда мир катится. Как это объяснить нашим детям? Вопрос к жителям Молдовы. Нашему народу точно туда? Нас ведут на убой, а мы тихо соглашаемся с этой вакханалией. Нас уничтожают, а мы молча ждём «европейского будущего»), a scris  Mihail Vlah pe pagina sa de Facebook.

Binecuvântarea cuplurilor de același sex nu oferă și permisiunea pentru căsătorie

La 19 decembrie, Biserica Catolică a permis clericilor să binecuvânteze cuplurile de același sex. Acest act a fost publicat de către Biroul Doctrinar al Vaticanului.

În declarație se spune că binecuvântarea cuplurilor de același sex nu va oferi legitimitate relațiilor de acest gen din punctul de vedere al Bisericii Catolice. La fel, se menționează că binecuvântarea cuplurilor de același sex nu poate avea loc concomitent cu încheierea unei uniuni civile sau în prezența în acel moment a unor veșminte ori altor indicii evidente de nuntă.

„Declarația rămâne ferm ancorată doctrinelor tradiționale ale Bisericii cu privire la căsătorie, fără a admite ritualuri liturgice sau binecuvântări asemănătoare ritualurilor liturgice care ar putea genera confuzii. Totuși, valoarea actului ține de faptul că acesta propune o contribuție specială inovativă pentru semnificația păstorească a binecuvântărilor, care permite extinderea și îmbogățirea semnificației lor clasice din perspectivă liturgică”, se spune în document. 

Transmite observatorul.md

Leave a Reply