Politicul și șeful statului nu au dreptul să se implice în treburile bisericești. De această părere este ex-ministrul Justiției Fadei Nagacevschi, și vine în contextul ultimelor tensiuni dintre Mitropolia Moldovei și cea a Basarabiei.
FADEI NAGACEVSCHI, ex-ministru al Justiției: Cel mai grav este când se intervine din partea politicienilor în ceea ce privește treburile bisericești. Au mai fost așa tentative anterior, și a fost o mare eroare, inclusiv pentru stabilitatea R. Moldova. Eu sunt de părerea că biserica se va clarifica cu problemele ei interne și lucrurile nu trebuie să se expună politicienii, deoarece nu știu cum se desfășoară lucrurile în activitatea asta. Este Mitropolia Moldovei, este Mitropolia Basarabiei și ei vor clarifica cea mai bună soluție, nu suntem noi, politicienii cei care trebuie să le dăm sfaturi.
Nagacevschi a comentat și declarațiile Maiei Sandu în raport cu această situație.
FADEI NAGACEVSCHI, ex-ministru al Justiției: Astăzi procesele acestea, eu am impresia că sunt ridicate special în public, ca să le dea o temă politicienilor de discuții. Biserica este separată de politic, ea urmează să-și clarifice singură chestiunile. Este un abuz din partea președintelui R Moldova. Ea nu trebuie să comenteze asemenea chestiuni. Această intervenție este o tentativă de radicalizare a societății.
Amintim că situația tensionată dintre Mitropolia Basarabiei și Mitropolia Moldovei s-a iscat după ce protopopul Pavel Borșevschi, de la Biserica „Sfântul Dumitru” a adresat o scrisoare Mitropoliei Moldovei precum că ar intenționa să adere la Patriarhia Română.
Prin urmare, Mitropolitul Vladimir i-a convocat în ședință pe toți protoiereii din Eparhia de Chișinău.
La discuții s-au prezentat în jur de 30 de protopopi. După aproximativ 2 ore cu ușile închise, în fața presei a ieșit Episcolul de Soroca Ion Moșneguțu care a declarat că instituția subordonată subordonată canonic Patriarhiei Ruse își păstrează actualul statut.
Anterior acestei ședințe, Maia Sandu a declarat la o emisiuni TV că: „Acum chiar nu se mai putea ignora această realitate și, chiar dacă nu pot să mă dau cu părerea și să dau sfaturi, noi trebuie să fim împreună. Toată societatea trebuie să se unească, inclusiv biserica, pentru binele țării și pentru binele oamenilor acestei țări. Binele nostru este pacea, este posibilitatea să îmbunătățim nivelul de trai al oamenilor. Unitatea societății o să ne ajute și sper să avem această unitate pe calea integrării europene”, a notat șefa statului.