Deputații din echipa lui Ilan Șor s-au întors în Parlament. La prima ședință a sesiunii de primăvară-vară, deputatul Denis Ulanov a cerut audierea premierului în legătură cu atacurile fără precedent asupra judecătorilor și amenințările directe ale lui Dorin Recean făcute în cadrul unei ședințe de Guvern. În același timp, el a comentat evoluțiile de ultimă oră în cazul furtului miliardului.
„În special pentru gruparea organizată PAS, aș vrea să vă informez că începând cu săptămâna trecută, Banca Națională nu mai este o victimă. Ea a devenit inculpat financiar în fața Ministerului Finanțelor în cazul furtului bancar”, a declarat deputatul.
Potrivit deputatului, procurorii, în conformitate cu procedura și hotărârile judecătorilor, ar trebui acum să treacă la urmărirea penală a membrilor Guvernului de la momentul „furtului secolului”.
„Următoarea etapă a cauzei penale, Dragalin și Iachimovschi nu mă vă vor lăsa să mint, este urmărirea penală a membrilor Guvernului din 2014-2015 care se fac vinovați de acordarea de ajutor de stat”, a declarat Ulanov.
Deputații PAS nu au susținut propunerea lui Denis Ulanov de a-l audia pe Recean și nu au comentat declarațiile deputatului.
Asociația Judecătorilor din Moldova a reacționat dur după ce premierul a făcut publice numele a încă doi judecători care, în opinia sa, iau decizii greșite. Potrivit Asociației, declarațiile lui Recean constituie „atacuri la adresa independenței justiției”.
Asociația Judecătorilor mai notează că această recidivă nu poate fi lăsată nesancționată și a cerut premierului Dorin Recean să se abțină de la astfel de declarații, care ar putea discredita independența și integritatea sistemului judiciar. O reacție similară a venit și din partea CSM, precum și din partea mai multor avocați de renume.
Vă reamintim că anterior Dorin Recean făcuse deja publice numele mai multor judecători ai Curții de Apel Chișinău, care au emis o hotărâre prin care au anulat decizia CSE de excludere a Partidului „Șansă” din cursa electorală cu două zile înainte de alegerile locale din 5 noiembrie. Ulterior, Curtea Supremă de Justiție l-a îndemnat pe prim-ministru să se abțină de la astfel de declarații.