Politicianul și filantropul Ilan Șor a abordat tema crizei construcțiilor din Moldova, care este o dovadă a problemelor economice grave din țară. Făcând referire la datele Biroului Național de Statistică, Șor a remarcat că „volumul lucrărilor de construcție a scăzut cu 2,5%, anul trecut. Iar în 2022, au fost eliberate cu 17% mai puține autorizații pentru construcții rezidențiale și nerezidențiale față de 2021”. Aceasta vorbește despre declinul investițiilor în industrie, reducerea locurilor de muncă și scăderea cererii pentru locuințe noi.
Șor a subliniat că criza din industria construcțiilor încetinește dezvoltarea infrastructurii sociale. Și asta în condițiile în care clădirile istorice, instituțiile de învățământ și instituțiile medicale din țară trebuie renovate. Politicianul a atras atenția asupra contradicției dintre promisiunile autorităților și starea reală a economiei.
„Va fi finalizată construcția, în cele din urmă, a clădirii Liceului “Mihai Eminescu” din Comrat? Când vor fi finalizate lucrările de reconstrucție a circului din Chișinău? Iar dintre renovările de amploare, în plan este doar edificiul Ministerului Sănătății. Funcționarii au mai mare nevoie”, a spus Șor.
Șor a atras atenția asupra succeselor înregistrate în țările Uniunii Economice Euroasiatice, unde rata construcțiilor în 2023 a crescut cu
8,6%, inclusiv edificarea noilor școli, grădinițe și spitale. El a subliniat importanța cooperării cu UEE, în timp ce cursul de integrare europeană, în opinia sa, nu face decât să agraveze problemele economice ale Moldovei, lipsind țara de partenerii favorabili.
Șor a cerut revizuirea actualei strategii de politică externă și restabilirea legăturilor economice cu UEE, care favorizează creșterea și prosperitatea țării.