Skip to main content


Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc astăzi Botezul Domnului sau Boboteaza, una dintre cele 12 mari sărbători religioase ale anului.  Deși bazinele acvatice sunt acoperite de gheață, asta nu i-a împiedicat pe cei mai curajoși să se scalde, pentru că se crede că astel vor fi mai sănătoși și mai norocoși. La Florești tradiţia scăldatului, se respectă în fiecare an. Doritorii de a se scufunda în apa rece au venit la barajul de pe râul Răut. După ce au semnat o cerere pe propria răspundere, zeci de enoriași de diferite vîrste s-au scufundat în apă sfințită. Primul care a intrat în apă a fost chiar primarul orașului, ne informează ziarulnostru.info.

Toată activitatea a fost monitorizată de salvatori, care au organizat și un loc pentru doritorii de a se încălzi. Toți cei care au participat la eveniment au servit din mâncarea caldă și din tradiționalul izvar, puse la dispoziție de primăria orașului.

În popor se spune că de Bobotează orice apă este sfântă, de aceea oamenii se scaldă în lacuri şi râuri, deşi biserica spune că procedura nu este una obligatorie. Scufundatul de trei ori simbolizează încreştinarea lui Iisus Hristos în apele Iordanului de către Ioan Botezătorul.

Leave a Reply