Skip to main content

Urmare a operării recente a unui șir de modificări în legislația cu privire la partidele politice, care au avut ca scop perfecționarea reglementărilor referitoare la lichidarea unui partid politic declarat neconstituțional, ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a semnat Ordinul de constituire a comisiei de lichidare a Partidului Politic „Șor”, declarat neconstituțional prin Hotărârea Curții Constituționale nr.10/2023. Acesta a fost publicat în Monitorul Oficial , ne informeaza Telegraph.md.

Fiind o situație inedită, la constituirea comisiei s-a urmărit ca în componența acesteia să fie asigurată prezența atât a reprezentanților unor autorități publice relevante în contextul subiectului dat (Comisia Electorală Centrală, Serviciul Fiscal de Stat, Ministerul Afacerilor Interne), cât și a practicienilor, care au ca domeniu de expertiză procedurile de lichidare a persoanelor juridice (administratori autorizați și avocați).

În conformitate cu legislația în vigoare, anume acest organ colegial este responsabil de desfășurarea acțiunilor necesare în vederea lichidării partidului politic declarat neconstituțional, membrii comisiei de lichidare urmând a se întruni în ședințe periodice, pentru realizarea obiectivului stabilit.

Partidul Politic „Șor” este dizolvat din momentul pronunțării Hotărârii Curții Constituționale 10/2023. Din acel moment, niciun act al organelor acestui partid nu mai au vreo valoare juridică. Existenţa formală a acestui partid va înceta după ce comisia va finaliza procedura de lichidare şi radiere a partidului din Registrul de stat al persoanelor juridice.

În acest proces, Ministerul Justiției va asigura tot suportul necesar pentru desfășurarea eficientă a activității comisiei de lichidare, astfel încât implementarea deplină a Hotărârii Curții Constituționale nr. 10/2023 să se realizeze în termeni rezonabili. Ordinul a intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Amintim că, Partidul Politic „ȘOR” a fost declarat neconstituțional la data de 19 iunie 2023. Decizia a fost pronunțată de magistrații Curții Constituționale, urmare a sesizării Guvernului Republicii Moldova, în care se menționa că formațiunea prin activitatea sa a încălcat în repetate rânduri principiile statului de drept și a acționat într-o manieră contrară intereselor naționale.

Leave a Reply