Skip to main content


Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, îi răspunde lui Ion Ceban, după ce edilul a acuzat guvernarea că lasă Capitala fără bani. Spînu i-a cerut lui Ceban să explice oamenilor ce se întâmplă cu bugetul Chișinăului și l-a îndemnat să publice toate împrumuturile luate de primărie în ultimii ani, ne informează ziua.md.

Replica dură a ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a venit după ce primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat că taxele achitate de chișinăuieni pleacă la nivel central și acuză guvernul că împarte bani pe criterii politice.

„Ivan (Ion Ceban n.r ) se pare că a uitat să meargă la sesiunea de psihoterapie și azi dimineața la ședința primăriei iarăși l-a apucat „belka” (din rusă – halucinații n.r). Ivan, oprește-te din văicărat și explică oamenilor ce se întâmplă cu bugetul Chișinăului. Încep eu cu primele două. Ai fost un populist ordinar în ultimii ani. Ai făcut lucruri de fațadă, doar ca să câștigi al doilea mandat. Probabil cei care îți țin pantalonii de la Kremlin sunt mândri de tine. Acum dansează mai departe dacă poți; Te-ai împrumutat extrem de mult în primul mandat și acum trebuie să plătești. Banii nu mai ajung și probabil nici nu te mai poți împrumuta. Hai, publică toate împrumuturile luate de primărie în ultimii ani și care este statutul la fiecare; Ivan, nimeni nu îți ia nimic. Problema e în tine. Uită-te în oglindă și vei vedea principalul vinovat de situația bugetului din Chișinău”, a scris Spînu pe rețelele de socializare.

La scurt timp, primarul Capitalei a venit cu o nouă replică, în care l-a acuzat pe Spînu de ipocrizie și incompetență.

„Când vorbim de culmea ipocriziei și incompetenței. Circulara despre aprobarea Legii bugetului de stat pentru anul 2024 a fost transmisă de către Ministerul Finanțelor către Primăria municipiului Chișinău și în adresa autorităților publice locale, la sfârșitul ultimei zile lucrătoare din 2023. Mai exact, vineri, în data de 29 decembrie 2023 aproape de ora 16 00, înainte de Revelion. În acea circulară erau incluși alți parametri bugetari decât cei care se conțineau în prima circulară a Ministerului Finanțelor nr. 06/2-07-73 din 28 august 2023 privind elaborarea și prezentarea proiectelor bugetelor locale pentru anul 2024 și estimărilor pentru anii 2025-2026, în baza cărora a fost elaborat inițial proiectul bugetului municipal Chișinău. Respectiv, în scopul asigurării elaborării unui proiect de buget pentru anul 2024, acesta urmează să fie actualizat cu parametrii bugetari din ultima circulară venită pe 29 decembrie 2023. Amintim că pe proiectul bugetului, dar și politica fiscală, practic nu au existat dezbateri de când sunt ei la guvernare”, a scris Ceban.

Leave a Reply