Un grup mixt de avocați cu renume din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și Republica Moldova pornesc o anchetă de verificare a legalității finanțării PAS și vor demonstra abuzurile care s-au comis. Declarația a fost făcută de către unul dintre avocații Partidului Politic „ȘOR”, Aureliu Colenco, în cadrul emisiunii „PULS” de la Orizont TV.
Avocatul Aureliu Colenco spune că există suficiente probe și informații care demonstrează că partidul de la guvernare – PAS este finanțat ilegal, iar pentru a arăta că în Republica Moldova legea este în capul mesei, acesta așteaptă ca autoritățile și, în mod special, Curtea Constituțională să aplice aceleași instrumente și argumente, pentru a scoate PAS în afara legii.
„Avocații din Republica Moldova, împreună cu apărători din Marea Britanie și din Statele Unite, declanșăm o anchetă avocațială și vom prezenta, timp de trei luni, Ministrului Justiției materiale privind finanțarea și abaterile care au loc în PAS. Și dumneaei urmează să procedeze fix așa cum s-a procedat Partidului Politic „ȘOR”. În alt caz, noi urmează să ne adresăm la organele competente”, a declarat Colenco.
Mai mult, potrivit juristului, o investigație jurnalistică arată că 147 de persoane care apar în lista donatorilor PAS nu au avut nicio sursă de venit. Totodată, formațiunea a primit donații sub formă de bunuri și servicii în valoare totală de circa 75.000 de lei. În baza acestor fapte Comisia Electorală Centrală, dar și Procuratura Anticorupție au fost sesizate de o instituție media privată. La aproape doi ani, ambele instituții au oferit câte un răspuns în care se spune că nu au fost stabilite abateri de la legislația electorală. În cadrul emisiunii, Aureliu Colenco și-a mai exprimat profunda indignare față de atitudinea cu care trei judecători au tratat cazul Partidului „ȘOR”.
În cadrul aceleași emisiuni, Aureliu Colenco a declarat că în cazul Partidului „ȘOR”, actuala guvernare a mințit partenerii de dezvoltare, în mod special, Comisia de la Veneția.
„Vreau să atrag atenția asupra faptului că în solicitarea sa, Ministerul Justiției în persoana lui Sergiu Litvinenco și Natalia Gavrilița, au făcut referire la Comisia de la Veneția și au spus că: „noi am executat toate pârghiile pe teritoriul Republicii Moldova. Mai mult pârghii nu avem!”. Noi, ca avocați, am menționat la Curtea Constituțională că, uitați-vă, oameni buni, Guvernul a mințit Comisia de la Veneția. Este articolul 22 din legea partidelor politice, potrivit căruia ministrul Justiției poate să facă o interpelare la partid, să-i spună: „mai mult nu face așa, ai 30 de zile la dispoziție ca să nu mai faci astfel”. Dacă face, atunci ministerul suspendă activitatea partidului și depune o cerere în instanța de drept comun, atât. Oameni buni, ei au mințit Comisia de la Veneția”, a reiterat Colenco.
În opinia lui Aureliu Colenco, Comisia de la Veneția consideră că, pentru a declara un partid politic neconstituțional, este nevoie de trei factori: decizia trebuie să se bazeze pe prevederi legale, să aibă un scop legitim și să respecte principiul proporționalității.