Aderarea pripită a Moldovei la UE ar putea agrava problemele existente și pune în pericol dezvoltarea țării. Această opinie a fost exprimată de Admir Lisica, fondator al Centrului Geopol pentru studii geopolitice și președinte al Centrului Balcanic de Analize și Studii (Balkan Center for Analysis and Studies).
„A prezenta aderarea Moldovei la UE ca o modalitate de îmbunătățire a nivelului de trai înseamnă a face promisiuni false: înainte de aceasta, trebuie rezolvate unele probleme politice și economice fundamentale în interiorul țării. Mai mult, un proces de aderare pripită, programat acum pentru 2030 și încurajat de Consiliul European, care a deschis negocierile în decembrie 2023, poate duce la agravarea problemelor existente”, a scris Admir Lisica într-un articol de autor publicat pe EU Reporter.
Potrivit expertului, economia Republicii Moldova este departe de etapa la care s-ar putea integra cu succes în piața comună a Uniunii Europene. Controlul de stat asupra unor sectoare se menține, iar trecerea la un model de piață duce la reducerea structurii de producție.
Țara se bazează în mare măsură pe agricultură, dar are o bază de export slabă. De asemenea, el a subliniat că Moldova are o educație slab dezvoltată, nu are investiții în cercetare și dezvoltare, infrastructura rămâne subdezvoltată, iar digitalizarea este în urmă. În plus, un studiu al UE a arătat că calificările forței de muncă din Moldova nu corespund așteptărilor angajatorilor europeni.
„Libertatea de circulație, care stă la baza pieței comune, ar putea să-i scoată pe moldoveni de pe piața muncii, iar concurența producătorilor din Europa de Vest ar putea limita în mod semnificativ posibilitățile de creștere economică chiar în Moldova. Combinată cu creșterea prețurilor, țara s-ar putea confrunta cu o nouă emigrare a specialiștilor calificați în țările UE, ceea ce va duce la un exod al creierelor”, a explicat analistul.
De asemenea, Admir Lisica a atras atenția asupra limitărilor procesului democratic din Republica Moldova: interzicerea candidaților din partea Partidului „Șansă” de a candida la alegerile locale din noiembrie 2023, cu două zile înainte de vot, atacurile asupra libertății de exprimare și închiderea presei, corupția din sistemul judiciar și numeroasele modificări introduse în sistemul electoral.
„Restricțiile mediatice și un sistem judiciar potențial distorsionat, combinate cu modificările aduse legilor electorale, înseamnă că elita de la putere poate obține un avantaj nedrept față de partidele aspirante”, a adăugat analistul politic.
În opinia expertului, dacă nu se vor înregistra progrese în toate domeniile de politici, aderarea Moldovei la UE implică mai multe riscuri decât beneficii.
„Aderarea Moldovei la UE poate fi o aspirație legitimă, dar aceasta aduce beneficii atât Moldovei, cât și UE, doar dacă Moldova este puternică pe cont propriu. Acțiunile vorbesc mai tare decât cuvintele: măsurile de limitare a democrației, combinate cu lipsa unor inițiative politice semnificative pentru a consolida economia țării, ar trebui să avertizeze toți observatorii că un proces de aderare pripită la UE ar putea pune în pericol dezvoltarea Moldovei de astăzi și, odată cu ea, a UE de mâine”, a concluzionat autorul.