Curtea Constituțională a declarat neconstituțional Partidul „Șor”. Decizia a fost anunțată de președintele Înaltei Curți Nicolae Roșca, după ce au fost ascultate replicile părților. Este o decizie rușinoasă și fără precedent, susține vicepreședintele formațiunii, Marina Tauber, care precizează că reprezentanții formațiunii vor depune depune contestări la Curtea Europeană și alte instanțe. Mai mult, apărătorii Partidului declară că hotărârea curții este abuzivă și vor solicita tragerea la răspundere penală a judecătorilor care au adoptat această decizie. De cealaltă parte, reprezentantul Guvernului, avocatul Eduard Digore, a spus că decizia de astăzi este una istorică pentru democrația Republicii Moldova.
De la începutul ședinței, au fost audiate replicile părților, iar ulterior, Curtea s-a retras în deliberări. La ora 13.00 urma să fie pronunțată hotărârea privind constituționalitatea formațiunii politice, decizia însă a a fost anunțată aproape de ora 15:00.
NICOLAE ROȘCA, președintele Curții Constituționale: „Se admite sesizarea Guvernului cu privire la verificarea constituționalității Partidului Politic Șor. 2. Se declară neconstituțional Partidul Politic Șor. De la data pronunțării prezentei hotărâri, Partidul „Șor se consideră dizolvat. Nici un act al acestui partid, adoptat după pronunțarea deciziei nu are valoare juridică. 4. Ministerul Justiției va desemna o comisie de lichidare a partidului care va întreprinde măsurile necesare pentru lichidarea și radierea acestuia din registrul de stat”.
Nicolae Roșca a ținut să precizeze ce se va întâmplă cu deputații formațiunii, dar și cu aleșii locali, după lichidarea partidului.
NICOLAE ROȘCA, președintele Curții Constituționale: „Reprezentanții și membrii Partidului, care la data pronunțării hotărârii exercită mandate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, vor continua să-și exercite mandatele în calitate de deputați independenți, fără dreptul de a se afilia la alte formațiuni politice parlamentare. Reprezentanții și membrii partidului, care exercită mandate reprezentative în organele unităților administrativ teritoriale de toate nivelurile, inclusiv în UTA Găgăuzia, vor continua să-și exercite mandatele ca reprezentanți independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni..”.
Iar listele candidaților supleanți din partea Partidului Șor în Parlament și în consiliile locale, validate anterior, se declară nule de la data pronunțării hotărârii. Prezenta hotărâre este definitivă și nu se supune unui drept de atac, a mai precizat Nicolae Roșca. Potrivit lui, ,judecătorul Serghei Țurcan a formulată o opinie disidentă, iar judecătorul Vladimir Țurcan a formulat o opinie separată. După emiterea acestei decizii, viceprețedintele formațiunii, Marina Tauber a calificat hortărârea rușinoasă și fără precedent.
MARINA TAUBER, vicepreședinte al PP ”ȘOR”, deputat: „A fost deschis un precedent periculos și sunt sigură că începând de astăzi și alte partide vor fi scoase în afara legii. Noi, echipa lui Ilan Șor rămânem Partidul Politic Șor. Dacă judecătorii Curții Constituționale ne-au luat ștampila, Dumnezeu cu ei. Echipa noastră rămâne mai puternică, mai unită și mai consolidată. Noi avem deja mai multe formule cum să continuăm munca noastră în folosul cetățenilor”.
Deputatul a mai declarat că reprezentanții formațiunii se vor adresa în instanțele internaționale.
MARINA TAUBER, vicepreședinte al PP ”ȘOR”, deputat: „Noi vom lupta. Vom depune contestări la Curtea Europeană și alte instanțe. Istoria noastră abia începe. Suntem foarte departe de Europa, de justiție, de democrație, libertatea de exprimare, de statul de drept și așa mai departe”.
Avocatul Aureliu Colenco susține că hotărârea Curții Constituționale prin care Partidul politic Șor a fost declarat neconstituțional este abuzivă.
AURELIU COLENCO, avocat PP ”ȘOR”: „După această hotărâre noi vom solicita tragerea la răspundere penală a judecătorilor care au adoptat-o, în afară de cei care au avut opinii separate. Noi considerăm că este o hotărâre criminală”.
Avocatul Guvernului declară că decizia Înaltei Curți este una istorică pentru democrația Republicii Moldova, întemeiată și legală.
EDUARD DIGORE, avocat al Guvernului: „Considerăm că acesta este un moment de cotitură pentru activitatea politică în Republica Moldova. Din acest moment încolo, partidele politice, probabil, nu vor mai putea desfășura activitatea politică în orice mod, cu orice încălcare de lege. Fiecare partid politic trebuie să citească argumentele care se vor conține în hotărârea Curții Constituționale, să se ghideze de ele. În caz contrar, riscă să fie declarat neconstituțional”.
Este pentru prima dată în istoria Republicii Moldova când un partid politic este scos în afara legii. Amintim că, Curtea Constituțională a început pe 10 mai examinarea sesizării Guvernului prin care a solicitat verificarea constituționalității Partidului politic Șor. Ședința a fost întreruptă pe 17 mai pentru a da timp părților să pregătească pledoariile în fața Curții Constituționale.
Ulterior, cauza a fost reluată. Executivul a depus la sfârșitul anului trecut o sesizare prin care a cerut verificarea constituționalității Partidului „ȘOR”. Autorii documentului au argumentat solicitarea prin faptul că în toate activitățile de până acum, formațiunea a acționat în contradicție cu principiile statului de drept, punând în pericol suveranitatea și independența R. Moldova. Partidul ”ȘOR” a declarat anterior că intenția de scoatere a sa în afara legii înseamnă „lezarea drepturilor” alegătorilor care şi-au dat votul pentru formațiunea politică și este un „atentat la pluralismul de opinie”.
Și experții Comisiei de la Veneția spuneau, anul trecut, că declararea neconstituțională a unui partid politic reprezintă o ingerință în dreptul la libera asociere și întruniri, protejat de articolul 11 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, și va fi egală cu interzicerea acestui drept. Comisia de la Veneția a mai stabilit că declararea neconstituțională a unui partid, în absența unor dovezi evidente și plauzibile de acțiuni antidemocratice, care ar reieși direct din programul sau din activitatea acestuia, constituie o violare a art. 11 al Convenției Europene a Drepturilor Omului.
Reprezentanții puterii susțin că există suficiente argumente pentru ca Partidul ”ȘOR” să fie scos în afara legii.