Skip to main content

Primul parc cu panouri fotovoltaice din nordul țării a fost deschis la Bilicenii Vechi, raionul Sângerei. Acesta numără peste 2.700 de panouri și poate asigura cu energie electrică aproape 1.000 de gospodării.

Ideea aparține unei familii de antreprenori locali, care vor încurajeze oamenii să investească în producerea de energie verde și a fost posibil datorită susținerii Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, relatează NordNews.md.

Gherasim Tofan, admistratorul companiei: „Ideea de a ne ocupa cu producerea energiei electrice ne-au impus-o condițiile din țară. Vedeți, suntem șantajați din toate părțile. Am mai fost puțin prin lume, prin Europa, prin America, am văzut cum lumea se aprovizionează. Creditul l-am luat în euro cu ajutorul BERD.”

Lucrările de construcție au durat aproape patru luni. Proiectul a costat în jur de un milion de euro, dintre care – 150 000 au constituit investiția antreprenorilor, iar 850 000 au fost obținuți sub formă de credit de la BERD. Dar e o investiție pe termen lung.

Licandru Tofan, manager monitorizare: „Producătorii panourilor oferă o garanție de 15 ani, dar termenul de exploatare e până la 25 de ani.”

Localnicii salută deschiderea unui asemenea parc și cred că vor avea cu toții de câștigat.

„Este un lucru foarte bun, este un lucru necesar. Am avut și eu intenția de a instala panouri solare acasă. Cred că, în primul rând, le-a instalat pentru el și ar fi bine să ajungă lumină și la noi.”

„Ne pare foarte bine, este un lucru bun, dar să vedem cum va funcționa. Noi am auzit că se deschide ceva, dar ce anume, nu știm.”

„Ar fi foarte bine pentru sat. Îi vom mulțumi. El a spus că îl va pomeni tot satul. El e bravo.”

Maia Balan, activist civic: „Prin acest exemplu, folosind energia verde, energia soarelui, energia vântului sau energia masei vegetale, noi am putea deveni independenți energetic și să mergem spre o creștere economică”

Primarul comunei Bilicenii Vechi, Ala Guzun, spune că un asemenea proiect este important pentru întreaga țară.

Ala Guzun, primar, com. Bilicenii Vechi, r. Sângerei: „Consider că este benefic pentru localitate și nu doar. Este un agent economic care va vinde energie, dar ar trebui să respecte toate procedurile de construcție.”

Gherasim Tofan, admistratorul companiei: „E un beneficiu pentru țară, pentru mine personal, pentru populație. E ceva ecologic, e ceva frumos, e ceva necesar, în primul rând.”

În Republica Moldova doar 2% din energia electrică este energie verde.

Leave a Reply