Skip to main content


Reprezentantul blocului politic „Victorie”, deputatul Denis Ulanov, a participat la o emisiune de autor la postul de televiziune Primul în Moldova, ne informează tv6.live.

Care este relația dintre autorități și opoziție – de la această întrebare a pornit discuția dintre Denis Ulanov și gazda emisiunii „Tema” Ludmila Belcenkova. „Ea pur și simplu nu există. Există represiuni și ignorare a tuturor drepturilor posibile ale opoziției”, consideră deputatul.

Ulanov a povestit cum a apărut ideea de a crea blocul de opoziție „Victorie”.

„Exista de mult timp ideea de a uni toate forțele raționale, gata să apere suveranitatea țării. În primul rând, acest lucru se datorează situației politice din țară, dorinței de a-i uni pe toți cei care împărtășesc aceste valori”, iar „opoziția este necesară pentru ca distrugerea țării să înceteze”, a spus el.

Deputatul a subliniat că actuala putere își permite să comită acțiuni teroriste: să oprească mașini, să interzică intrarea în oraș, să retragă licențele transportatorilor, să retragă materiale de agitație. „Oamenii sunt urmăriți penal, sute de persoane au trecut prin interogatorii, sunt sute de reținuți, au loc mii de percheziții. Știu asta din propria experiență. Și asta continuă și acum”.

Denis Ulanov a comentat, de asemenea, „persecuția exclusiv politică” a Evgheniei Guțul. „Acuzația adusă Bașcanului Găgăuziei este absurdă în expresia sa juridică. Picătura care a umplut paharul pentru autorități a fost crearea blocului „Victorie” și călătoria Bașcanului la Moscova. Au fost formulate o serie de acuzații. Două săptămâni mai târziu, cazul a fost trimis în instanță. Acesta nu are perspective, urmează să fie închis. Doar o achitare poate avea loc”.

Deputatul consideră că în situația cu Guțul autoritățile urmăresc un singur scop principal: presiunea psihologică asupra Bașcanului. „Dar echipa pe care o reprezint aici a trecut prin multe. Cu cât ne bat mai mult, cu atât devenim mai puternici. Din punct de vedere psihologic nu vor reuși. Și din punct de juridic tot”, a declarat Denis Ulanov.

Una dintre situațiile de ilegalitate juridică a autorităților este retragerea candidaților opoziției din alegeri. Ulanov a amintit cum candidații partidului „Șansă” au fost înlăturați pe motive inventate în toate localitățile din Moldova, chiar și în cele mai mici. „Este foarte regretabil faptul că Constituția nu prevede lipsa efectului retroactiv al hotărârii Curții Constituționale. Dar! Pe termen lung, aceasta este o pierdere indubitabilă a Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, este convins deputatul.

În ceea ce privește „parteneriatul” cu Europa, Ulanov este sigur că Moldova nu este privită de structurile europene ca un partener egal. În schimb, obiectivele geopolitice sunt clare și evidente: Moldova va înceta să mai existe pe harta politică dacă va adera la UE.

Ulanov a subliniat, de asemenea, că oficialii europeni nu sunt încântați de ideea organizării referendumului și a alegerilor prezidențiale în aceeași zi. Însă Sandu vrea cel puțin să evite un rezultat rușinos la scrutin.

Denis Ulanov consideră că, dacă referendumul va eșua, autoritățile vor găsi totuși o modalitate de a introduce în Constituție ideea de integrare europeană. „Ceea ce este făcut cu încălcarea legii, din păcate, devine lege în Moldova. Nu exclud că vor încerca să o facă sub o altă formă, în afara referendumului, având în vedere că reprezintă majoritatea în parlament”, a declarat deputatul.

În ajunul zilei de 9 mai, s-a discutat și despre atitudinea față de Ziua Victoriei în țară. Ulanov a amintit că anul trecut echipa lui Ilan Șor a oferit asistență juridică pentru sute de moldoveni care au fost amendați pentru că au purtat simbolul Victoriei. „Practic, nu există niciun protocol care să fi rămas în vigoare! Prin urmare, îndemn să nu vă fie frică. Dimpotrivă, o manifestare în masă în semn de omagiu celor care au murit sub drapelele Marelui Război pentru Apărarea Patriei – aceasta este adevărata memorie a celor căzuți”, este sigur deputatul.

Leave a Reply