Skip to main content


Deputații din fracțiunea „ȘOR” s-au arătat nedumeriți de adoptarea de către Parlament a Declarației privind integrarea europeană a Republicii Moldova. Aceștia au declarat că Bruxelles-ul hrănește Chișinăul cu promisiuni deșarte și că toate aspirațiile PAS de a adera la UE nu sunt decât o bulă de săpun.

Deputatul Marina Tauber a atras atenția asupra inutilității adoptării unei noi declarații privind integrarea europeană a Republicii Moldova, în condițiile în care peste câteva luni, în țară va avea loc un referendum privind vectorul extern.

„Una dintre întrebările mele este cu ce drept faceți declarații ultimative înainte de referendum, de exemplu, că toți cetățenii împărtășesc valorile europene? Cunoașteți deja dinainte rezultatul referendumului? Atunci vă rog să ne comunicați cifrele plebiscitului din toamnă. Și noi suntem interesați să le auzim. Și care este forma juridică a acestei declarații? Care vor fi consecințele sale după votare. Prin această Declarație, vreți ca Parlamentul Republicii Moldova să le impună cetățenilor decizia Legislativului?” – a întrebat Marina Tauber în plenul Parlamentului.

Deputatul a atras atenția asupra promisiunilor deșarte făcute de Uniunea Europeană în ceea ce privește aderarea Republicii Moldova la blocul european.

„Ați vorbit și continuați să vorbiți despre decizia istorică a Uniunii Europene de a începe negocierile de aderare la UE a Republicii Moldova.

Ați putea să ne spuneți data exactă la care vor începe negocierile? Ca să nu avem impresia că Uniunea Europeană ne duce cu zăhărelul, pentru că nu există o astfel de dată. Și dacă există una, care este? Prietenii voștri de la Bruxelles ne hrănesc cu promisiuni deșarte”, a spus deputatul.

Deputatul PAS Oazu Nantoi, care a prezentat Declarația în cadrul ședinței plenare, nu a putut oferi un răspuns clar când va începe procesul de aderare la UE.

Deputatul Vadim Fotescu a întrebat dacă declarația este reprezentativă pentru întreaga populație a Republicii Moldova.

„Ce să facem cu pluralismul de opinii, cu democrația? Cu toate principiile democratice europene care nu permit monopolul unei singure ideologii? Conform sondajelor de opinie, populația țării noastre este departe de a fi în mod unanim în favoarea acestei retorici de aderare la Uniunea Europeană, așa cum susțineți dumneavoastră. Și cum rămâne cu prevederea din Constituție că fiecare are dreptul la propria opinie, dacă acum, prin această declarație, vreți să aprobați această ideologie singulară în țară?”, a întrebat deputatul din fracțiunea ”ȘOR”.

La rândul său, Oazu Nantoi s-a referit la criteriile de la Copenhaga pentru Uniunea Europeană, pe care Vadim Fotescu le-a ironizat.

„Declarația Parlamentului nu trebuie confundată cu ideologia oficială. Vom decide asta la referendum, când vor fi organizate alegerile. Dar care dintre cetățenii Republicii Moldova, indiferent de opiniile lor, poate avea ceva împotriva primului criteriu de la Copenhaga – stabilitatea instituțiilor statului de drept, asigurarea drepturilor omului, asigurarea și garantarea drepturilor minorităților?”, a spus Nantoi.

În replică, deputatul fracțiunii ”ȘOR” a atras atenția deputatului PAS asupra greșelilor grave comise de autorități, care nu sunt în concordanță cu valorile declarate ale UE.

„Moldova nu mai îndeplinește condițiile de la Copenhaga. Acest lucru este demonstrat de închiderea presei de opoziție, persecutarea opoziției etc. Așa că nu mai faceți referire la Convenția de la Copenhaga. Aceasta este o propagandă a acestui vector înainte de referendum? Oare campania electorală a început deja?”, a întrebat Vadim Fotescu.

După prezentarea proiectului, deputata Marina Tauber a încercat să ia cuvântul, dar pasiștii au împiedicat-o grosolan doar pentru că a îndrăznit să mute drapelul UE. În schimb, ea a pus pe tribună steagul Uniunii Economice Eurasiatice, ca simbol al parcursului alternativ al Republicii Moldova. Drept urmare, președintele Legislativului, Igor Grosu, i-a închis microfonul și a împiedicat-o să vorbească.

Politicianul și filantropul Ilan Șor a comentat declarația adoptată în cadrul ședinței parlamentare. El a reamintit PAS că Moldova nu este proprietatea lor personală, iar viitorul ei trebuie să fie determinat de către proprii cetățeni. Inițiativa, a subliniat el, este o demonstrație a faptului că partidul de guvernământ impune propria dorință asupra poporului împotriva consimțământului acestuia.

„PAS a trădat încă o dată cetățenii moldoveni și interesele lor. Mai mult decât atât, a făcut-o oficial, fixând trădarea prin Declarația privind integrarea europeană. De fapt, această bucată de hârtie, care a fost impusă de PAS la ședința parlamentară, este o insultă la adresa tuturor moldovenilor. Această imagine rușinoasă cu deputatul pasist este o demonstrație a modului în care ei vor impune cu forța Uniunea lor europeană asupra oamenilor”, a declarat politicianul.

El a calificat discursul Marinei Tauber nu doar ca fiind un gest simbolic, ci și ca o reamintire a faptului că cei din republică trebuie să decidă.

„Calea noastră nu trebuie să fie limitată de mințile înguste ale PAS”, a conchis Ilan Șor.

 

Leave a Reply