Moldova trebuie să adere la Uniunea Economică Eurasiatică (UEEA) în locul Uniunii Europene (UE), pentru a se dezvolta și prospera. Declarația a fost făcută de politicianul Ilan Șor în cadrul unei întrevederi cu președintele Comitetului pentru relațiile cu CSI din Duma de Stat a Rusiei Leonid Kalașnikov.
„Unul dintre principalele avantaje ale vectorului eurasiatic pentru Moldova este că nu necesită aderarea la alianțe geopolitice, coaliții împotriva cuiva. Eurasianismul este despre dezvoltare, economie, afaceri, tehnologie, producție, nu despre război și sancțiuni”, a declarat Ilan Șor.
După cum a remarcat Leonid Kalașnikov, țările mici, inclusiv Moldova, au doar de câștigat de pe urma aderării la UEEA, deoarece li se deschid piețe de desfacere pentru produsele lor.
„Îmi place foarte mult Inițiativa lui Ilan Șor, care a propus să ducă o luptă sub acest slogan, inclusiv în confruntarea electorală, apirând la programele noastre. Le voi oferi sprijin în acest sens în toate modurile posibile, pentru că acest lucru este cu adevărat în beneficiul moldovenilor. Și întotdeauna îi voi susține pe cei care nu doar vorbesc, dar și împărtășesc în lupta lor politică relațiile cu UEEA și, în special, cu Rusia”, a comentat Leonid Kalașnikov.
Potrivit lui Ilan Șor, societatea, mediul de afaceri și societatea civilă din Moldova se află în captivitatea clișeelor și falsurilor propagandistice pro-occidentale despre Rusia, Eurasia, vectorul eurasiatic și oportunitățile oferite de această direcție de dezvoltare.
„Suntem hotărâți să spulberăm aceste mituri și să le spunem oamenilor adevărul. Eurasianismul pentru Moldova este, în primul rând, o piață gigantică care poate absorbi toate produsele agricultorilor moldoveni fără să se sufoce. Asta mai înseamnă resurse energetice ieftine – o condiție indispensabilă pentru dezvoltarea industriei. Dar cel important este că eurasianismul înseamnă pentru Moldova legături umane, culturale, istorice și seculare”, a explicat politicianul.
Ilan Șor a mai menționat că societatea moldovenească este, din punct de vedere mental, mai apropiată de Estul convențional decât de Vest.
„Moldova face parte din punct de vedere istoric din spațiul eurasiatic. Pentru europeni și americani, noi vom fi întotdeauna oameni de mâna a doua, veșnici „gastarbeiteri” și „migranți”, fără dreptul la asimilare și integrare deplină în comunitatea globală”, a adăugat el.
Politicianul a subliniat că regimul fără vize, pe care cursul de integrare europeană l-a oferit Moldovei, a secătuit țara de cetățeni apți de muncă, în timp ce „comerțul liber” s-a dovedit a fi nu chiar atât de liber: cea mai mare parte a produselor agricole moldovenești nu are voie să intre pe piețele europene sub diferite pretexte.
„Sub pretextul integrării europene, Occidentul transformă Moldova într-o tabără militară și un spate ucrainean. În țara noastră, integrarea europeană devine sinonimă cu războiul, în timp ce moldovenii vor pace”, a rezumat Ilan Șor.