Skip to main content


Șeful Direcției municipale de Educație, Andrei Pavaloi, a confirmat că de luni, 29 ianuarie, toate instituțiile de învățământ își pot deschide larg ușile grupelor program prelungit fără ca directorii instituțiilor să riște ceva sau să încalce vreun punct din lege, ne informează ziua.md.

„Absolut legal pentru directorii instituțiilor de învățământ, pentru părinți, pentru toată lumea care acceptă să meargă pe acest mecanism. Urmare a calculelor pe care le-am pe care le-au făcut colegii economiști, am constatat că pentru 3 ore este vorba despre 360 lei lunar, iar pentru 6 ore 690 lei lunar. Este un preț în care sunt incluse doar plățile salariale ale cadrului didactic și, așa cum ne obligă legea urma să includem și cheltuieli de întreținere. Am mers pe minim de cheltuieli. Cei ce am putut face asta ar însemna cam 32 lei lunar pentru întreținere, apă și energie”, a punctat Pavaloi în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Șeful Direcției Educație, Tineret și Sport a Consiliului Municipal Chișinău a declarat că administrația municipală a fost forțată să renunțe la finanțarea acestor grupe din cauza poverii obligațiilor financiare impuse de către Guvern. Pavaloi susține că odată cu aprobarea recentă a bugetului național, Primăria a fost pusă într-o situație financiară dificilă și acuză Executivul că vrea să falimenteze municipalitatea.

„Odată cu aprobarea bugetului național, primăria municipiului Chișinău i-a fost pusă o povară de aproximativ 1,3 miliarde de lei în plus. Este o povară financiară care Primăria municipiului Chișinău are o obligațiune de de a o achita.[…]Guvernul vrea să blocheze financiar și să falimenteze Primăria municipiului Chișinău fără a oferi posibilitatea de dezvoltare a orașului pentru cetățeni”, a mai declarat Pavaloi.

Primăria Chișinău a anunțat că a elaborat un regulament privind funcționarea grupelor cu program prelungit, care stabilește că părinții vor achita o taxă de 360 de lei pentru trei ore și de 690 de lei – pentru șase ore. În aceeași zi, președintele fracțiunii PAS în Consiliul Municipal Chișinău, Zinaida Popa, a declarat că aceste taxe sunt ilegale și ar trebui aprobate de consilieri.

Leave a Reply