Skip to main content


Fostul viceministru al justiției, Nicolae Eșanu, a adus critici dure la adresa deciziei Curții Constituționale, care, în premieră pentru istoria Republicii Moldova, a refuzat validarea mandatului de deputat al Svetlanei Popa, candidat supleant pe lista BCS, iar în schimb, în cadrul aceleiași ședințe, a validat mandatul unui deputat PAS. Juristul susține că lipsirea de dreptul de a fi ales în baza unui act contravențional „este strigător la cer”, ne informează ziua.md.

Potrivit fostului reprezentant al Moldovei la Comisia de la Veneția, magistrații Înaltei Curți nu ar trebui să decidă cui îi validează mandatele, ci să se asigure că acestea sunt validate în conformitate cu legea în vigoare și practicile internaționale.

„După mine este strigător la cer lipsirea de dreptul de a fi ales în baza unui act contravențional. Deputatul primește mandatul de la popor. Noi nu trebuie să admitem ideia că Curtea Constituțională împarte mandate cui doreste și ei trebuie să înțeleagă ca nu ei dau mandate, ei le validează dacă se întrunesc condițiile legii. Este fundamentală abordarea, când te uiți să examinezi ce a decis cetățeanul și decizi ce vrei tu”, a declarat fostul reprezentant al Moldovei la Comisia de la Veneția, în cadrul emisiunii „De Facto” de la GRT.

În urmă cu o săptămână, Curtea Constituțională nu a validat mandatul de deputat pentru Svetlana Popa, candidat supleant pe lista Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS). Magistrații au examinat sesizarea depusă de Comisia Electorală Centrală (CEC), declarând-o inadmisibilă.

Leave a Reply