Skip to main content


Un dosar penal, vechi de peste nouă ani, împotriva liderului PLDM, Vlad Filat, a fost repus pe rol, iar procurorii cer șapte ani de închisoare pentru fostul premier. De cealaltă parte, Filat susține că în spatele acestei acțiuni judiciare ar sta însăși Maia Sandu, care vrea să se răzbune pe el pentru criticile la adresa guvernării PAS și promite o ripostă pe măsură, ne informează ziua.md.

Știrea despre anchetă și despre faptul că procurorii au cer pentru fostul prim-ministru o pedeapsă cu închisoare pe un termen de 7 ani a apărut vineri, 19 ianuarie. Pe lângă anii de detenție, acuzarea a mai solicitat încasarea de la Filat a sumei de 12,8 milioane de lei, contravaloarea banilor care ar fi constituit obiectul spălării banilor, de care este acuzat.

Informația a fost lansată în spațiul public chiar în ziua în care mediul politic era zguduit de o altă știre-bombă, legată de demisia Olesei Stamate din funcția de președinte al Comisiei Juridice a Parlamentului, pe fundalul scandalului celor 30 de mii de euro, oferite Maiei Sandu de primarul Timișoarei. Astfel, mai mulți observatori au interpretat această suprapunere ca pe o tentativă de a acoperi un scandal cu alt scandal, pentru devierea atenției opiniei publice, practică folosită deseori și de guvernările anterioare.

Filat: A venit momentul să spun niște lucruri care demult se cer spuse

Replica lui Filat nu s-a lăsat așteptată. Într-o postare pe Facebook, el menționează că dosarul a fost repus pe rol la indicația directă a Maiei Sandu și o avertizează că acest „truc politic”, folosit anterior de Plahotniuc, nu va trece, de această dată.

„Revenirea mea în politică i-a deranjat pe mulţi, dar în primul rând pe cei de la guvernare şi personal pe Maia Sandu. Nu o dată mi s-a dat de înţeles că ar trebui să fiu mai atent atunci când dau aprecieri guvernării. Dar aceasta ar fi însemnat să nu vorbesc despre faptul că, de când PAS e la guvernare, din ţară au plecat peste 100 de mii de oameni, că nivelul de sărăcie a crescut în ultimii ani mai mult ca oricând, că economia s-a prăbuşit până la nivelul anilor 90, că toate reformele au eşuat, că Moldova a devenit un stat mai capturat chiar decât pe vremea lui Plahotniuc”, menționează Filat.

Potrivit lui, Maia Sandu a scos de la sertar un dosar vechi, instrumentat cu mulți ani în urmă la indicația lui Plahotniuc, pe vremea când cei doi rivalizau între ei.

„Aşa cum mi s-a sugerat, acum mi-a fost adusă „nota de plată”. În baza unui dosar politic, astăzi, procurorul au solicitat 7 ani de detenție. Nu este un dosar nou – este o „creaţie” a procurorilor lui Plahotniuc cu o vechime de nouă ani. Dar Maia Sandu nu s-a sinchisit să apeleze la dosarele şi la oamenii lui Plahotniuc. Ce contează aceste „detalii minore” şi ce importanţă are că este vorba de un dosar făcut pe timpul şi la comanda personală a lui Plahotniuc?!”, se întreabă retoric Vlad Filat.

„Vremuri noi, practici vechi”

Acesta mai afirmă la baza acestei anchete ar fi o declaraţie obţinută prin constrângere de procurorii lui Plahotniuc de la un om aflat atunci în detenţie şi care era în totalitate vulnerabil în fața lor.

„Un dosar care reprezintă un episod din alt dosar mai mare în care justiţia lui Plahotniuc mă condamnase, iar după decizia CEDO trebuie trimis la rejudecare (apropo, de rejudecare, şi aici se întâmplă lucruri „interesante”, dar la ele mă voi referi cu altă ocazie). Dar acestea şi alte momente importante nu contează nici pentru procurorii lui Plahotniuc, nici pentru Maia Sandu. Ei au un scop comun şi fac tot posibilul pentru a-l atinge. Şi, ca să nu aflaţi iar din nu ştiu ce „breaking-news-uri” de la „presa independentă”, vă spun că acest dosar nu este unicul la care a apelat Maia Sandu şi regimul său pentru a încerca să mă anihileze, să mă determine să tac. Aşa a înţeles Plahotniuc să facă politică şi justiţie şi să promoveze democraţia – aşa înţelege şi Maia Sandu”, notează fostul premier.

În concluzie, el le transmite celor de la guvernare că nu-l vor putea reduce la tăcere, chiar dacă vor pune toată procuratura să lucreze împotriva lui.

„Nu sunt genul de om care să se plângă de ceva sau pe cineva, dar cred că a venit momentul să spun deschis nişte lucruri care demult se cer spuse”, a nuanțat Vlad Filat în postarea sa.

Leave a Reply