Creștinii ortodocși de stil vechi îi cinstesc astăzi pe Sfântul Împărat Constantin cel Mare și pe mama sa Elena, una dintre cele mai mari sărbători creștine. Datorită Sfântului Constantin, religia creștină a fost oficializată, alături de alte culte, pe tot teritoriul Imperiului Roman în anul 313 în urma Edictului de la Milano, cunoscut și ca Edictul Toleranței. În urma acestui act a fost oprită orice persecuție și prigoană asupra creștinilor, care aveau astfel dreptul la întruniri și să-și construiască legal propriile biserici.
Constantin cel Mare este cel care a pornit valul creștinării întregului Imperiu Roman, astfel încât spre sfârșitul secolului al IV-lea, împăratul Teodosie I să proclame deja creștinismul drept singura religie legală în Imperiul Roman.
Născut în secolul al III-lea, în Serbia de astăzi, Sfântul Constantin a fost proclamat împărat după moartea tatălui său. Din această cauză intră în conflict cu Maxențiu, un tânăr care și-ar fi dorit să fie el proclamat împărat. În ziua premergătoare luptei dintre ei, Sfântul Constantin a văzut pe cer o cruce, iar în vis i s-a arătat apoi Hristos, spunându-i să pună acest semn pe toate steagurile sale. Sfântul Constantin a ieșit biruitor, făcând întocmai.
Dând un decret prin care a oprit persecuția creștinilor, a făcut ca religia creștină să devină una de stat, mai târziu. Tot în vremea sa a avut loc și Sinodul I Ecumenic, în timpul căruia a fost îndepărtată erezia lui Arie.
Mama sa, Elena, a fost cea care a descoperit pe dealul Golgotei Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul, zidind Biserica Sfântului Mormânt.
Mama sa, Împărăteasa Elena, a fost cea care a descoperit pe dealul Golgotei Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul, zidind Biserica Sfântului Mormânt, pe cea din Bethleem, pe cea din Nazaret și multe alte locașuri. Sfântul Constantin a trecut la Domnul la zece ani după moartea mamei sale, în anul 337. Împăratul a fost botezat abia spre sfârșitul vieții sale pământești, fiind anterior și adeptul unui cult monoteist considerat mai apoi păgân.
În R. Moldova, aproximativ 30 de mii de bărbați poartă numele Constantin, iar 140 sunt Costel. Un derivat al numelui Constantin este și Dinu, prenume purtat de aproximativ 1500 de bărbați. Totodată, 98 de mii de femei poartă numele Elena, 65 sunt în acte Ileana, iar 71 – Lena